Astronomisch Nieuws

Hayabusa 2 heeft Ryugu in het vizier

Asteroïde Ryugu
Opname van de asteroïde Ryugu gemaakt door de Hayabusa 2 vanaf een afstand van ongeveer 1,3 miljoen kilometer. Credit: JAXA

De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 heeft een foto gemaakt van de asteroïde Ryugu. Dit is een asteroïde die ongeveer 300 miljoen kilometer van de Aarde is verwijderd. Ryugu is overigens ook het reisdoel van de Hayabusa 2. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA maakt dit op 1 maart bekend.

De opname werd gemaakt op 26 februari 2018 vanaf een afstand van ongeveer 1,3 miljoen kilometer. De missie komt hiermee in de laatste voorbereidingsfase voor de aankomst bij de asteroïde. Volgens JAXA werkt de Hayabusa prima en zijn er geen problemen meer te verwachten op de route naar Ryugu toe. De Hayabusa 2 reist momenteel met de maximale snelheid naar zijn doel toe.

Vanuit de Hayabusa 2 gezien bevindt de asteroïde Ryugu zich momenteel in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Op foto’s werden gemaakt met de ONC-T (Optical Navigation Camera – Telescopic) aan boord van de Hayabusa 2. De ONC-T werd ontwikkeld door JAXA samen met de universiteit van Tokyo, de universiteit van Kochi, de Rikkyo universiteit, de Nagoya universiteit, het Chiba Institute of Technlogy, de Meiji universiteit, de universiteit van Aizu en het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST).

Men neemt aan dat de asteroïde bijna bolvormig is en een diameter heeft van ongeveer 900 meter maar naarmate de Haybusa2 dichterbij komt zal duidelijker worden welke vorm de asteroïde heeft. Toen de Hayabusa 2 de asteroïde fotografeerde had deze een helderheid, gezien vanaf de ruimtesonde, van magnitude 9 en dat betekent dat de asteroïde ver buiten het bereik van het blote oog ligt.

De Hayabusa 2 werd in december 2014 gelanceerd en zal in juli of juli aankomen bij Ryugu. Uit de foto’s is af te leiden dat de Hayabusa 2 perfect op koers ligt voor een ontmoeting met de asteroïde.

 

Eerste publicatie: 5 maart 2018