Astronomisch Nieuws

Hayabusa2 vindt geen signalen van water op Ryugu

Rotsblokken en krater op asteroide Ryugu
De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 fotografeerde op 20 juli 2018 de asteroïde Ryugu vanaf een hoogte van ongeveer 6 kilometer. Op de foto zijn de grootste krater en vele rotsblokken zichtbaar. Credit: JAXA

De Japanse Hayabusa2 ruimtesonde heeft tot nu toe geen signalen van water aangetroffen op de asteroïde Ryugu. Astronomen geven de hoop echter nog niet op. Het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) vertelde op 2 augustus tijdens een persconferentie dat de tot nu toe verkregen gegevens geen signalen van water vertonen in de rotsblokken die verspreid over het oppervlak liggen.

Ryugu is een C-type asteroïde en is rijk aan koolstof. Van veel C-type asteroïden is bekend dat er vocht voorkomt in de rotsblokken aan het oppervlak en astronomen hoopten dat Ryugu dat ook zou hebben. De aanwezigheid van water is belangrijk voor de kansen op eventuele levensvormen op een asteroïde.

Ryugu bevindt zich gemiddeld 300 miljoen kilometer van ons vandaan en kan alleen maar met behulp van ruimtesondes goed worden bestudeerd.

De Hayabusa2 draait sinds eind juni om Ryugu heen. Sinds die tijd hebben wetenschappers 54.000 plekken aan het oppervlak bestudeerd maar geen enkele plek vertoonde signalen van water. Het is onbekend of dit altijd zo is geweest of dat er vroeger toch water aanwezig was maar dat dat onder de e invloed van zonlicht is verdampt. Mogelijk wordt er wel water aangetroffen als in de lente van 2019 een kunstmatige krater wordt gemaakt zodat men de samenstelling onder het oppervlak kan bestuderen.

Eind van de maand zal er uit de gegevens van de Hayabusa2 een landingsplek worden bepaald. De Hayabusa2 zal in de herfst van dit jaar voor de eerste keer afdalen naar de asteroïde. Dan zal men proberen om een kunstmatige krater te maken waarna er materiaal van het binnenste van de asteroïde wordt verzameld en meegenomen.

 

 

Eerste publicatie: 6 augustus 2018
Bron: asahi.com, AstroWatch