Astronomisch Nieuws

Hubble observeert de buitenwijken van de Tarantulanevel

Een nieuwe Hubble-opname toont een stoffig maar sprankelend tafereel van de Grote Magelhaanse Wolk, een van de satellietsterrenstelsels van de Melkweg.

Deze Hubble-afbeelding toont de Tarantula-nevel
Deze Hubble-afbeelding toont de Tarantula-nevel, die zich op ongeveer 163.000 lichtjaar afstand bevindt in het zuidelijke sterrenbeeld Dorado. Credit: NASA / ESA / Hubble / C. Murray.

De Grote Magelhaanse Wolk is een dwergsterrenstelsel op een afstand van ongeveer 160.000 lichtjaar in de richting van de sterrenbeelden Dorado en Mensa.

Ondanks dat het sterrenstelsel een massa heeft van 10 – 20% van de massa van de Melkweg herbergt het enkele van de meest indrukwekkende stervormingsgebieden in het nabije heelal.

Het gebied dat op de nieuwe opname staat afgebeeld bevindt zich aan de rand van de Tarantulanevel, het grootste en meest productieve stervormingsgebied in het lokale heelal.

De Tarantulanevel staat ook bekend als 30 Doradus en NGC 2070. De nevel werd in 1751 voor het eerst beschreven door de Franse astronoom Nicolas-Louis de Lacaille.

In het hart van de nevel bevinden zich enkele van de meest massieve sterren die bekend zijn, waarvan er enkele met een massa van meer dan 150 zonsmassa.

De vorming van sterren in de Tarantulanevel begon tientallen miljoenen jaren geleden maar was niet beperkt tot een specifieke regio. Steeds als er genoeg gas was verzameld vonden er onregelmatig stergeboortes plaats, zoals in de finale van een vuurwerkshow.

In het centrum herbergt de Tarantulanevel de meest massieve sterren die we kennen. Het gedeelte van de nevel dat hier is afgebeeld bevat sereen blauw gas, bruinoranje stofvlokken en een strooisel van veelkleurige sterren.

De sterren in en achter de stofwolken lijken roder dan de sterren die niet door stof worden verduisterd. Stof absorbeert en verstrooit blauw licht meer dan rood licht, waardoor meer rood licht onze telescopen bereikt en de sterren roder lijken dan ze zijn.

Deze Hubble-afbeelding bevat ultraviolet en infrarood licht, evenals zichtbaar licht.

Het behulp van Hubble-waarnemingen van stofnevels in de Grote Magelhaanse Wolk en andere sterrenstelsels willen astronomen deze verre stofdeeltjes bestuderen. Zo kunnen ze meer inzicht krijgen in de rol die kosmisch stof speelt bij de vorming van nieuwe sterren en planeten.

De opname is vrijgegeven als Hubble Picture of the Week 2025-03 (De ESA houdt zich niet aan de ISO-standaard dus ze lopen een week achter)

Eerste publicatie: 20 januari 2025
Bron: ESA/NASA/sci-news