Hubble ziet wervelde wolken van gas en stof in de Tarantulanevel
Astronomen hebben met behulp van de Hubble Space Telescope een opvallende opname gemaakt van een deel van de Tarantulanevel. Deze nevel maakt deel uit van de Grote Magelhaanse Wolk.

De Tarantulanevel bevindt zich op een afstand van ongeveer 170.000 lichtjaar van de Aarde in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado – Goudvis. De nevel is ook bekend als NGC 2070 en 30 Doradus en maakt deel uit van de Grote Magelhaanse Wolk. Een satellietstelsel van de Melkweg.
De heldere gloed van de Tarantulanevel werd voor het eerst beschreven in 1751 door de Franse astronoom Nicolas-Louis de Lacaille.
In het hart van de nevel bevinden zich enkele van de meest massieve sterren die we kennen, waarvan er een paar meer dan 150 zonsmassa hebben, waardoor de regio perfect is om te bestuderen hoe gaswolken onder invloed van zwaartekracht instorten om nieuwe sterren te vormen.
De kleurrijke gaswolken van de Tarantulanevel worden doorkruist door dunne ranken en donkere stofklonten, aldus de Hubble-astronomen in een verklaring.
“Dit stof verschilt van gewoon huishoudelijk stof, dat kan bestaan uit stukjes aarde, huidcellen, haar en zelfs plastic. Kosmisch stof bestaat meestal uit koolstof of uit molecule die silicaten worden genoemd, die silicium en zuurstof bevatten.”
Stof speelt verschillende belangrijke rollen in het heelal, aldus de astronomen. Hoewel individuele stofkorrels ongelooflijk klein zijn, veel kleiner dan de breedte van een enkele menselijke haar, klonteren stofkorrels in schijven rond jonge sterren samen om grotere korrels en uiteindelijk planeten te vormen.
Stof helpt ook om gaswolken af te koelen, zodat ze kunnen condenseren tot nieuwe sterren. Stof speelt zelfs een rol bij het maken van nieuwe moleculen in de interstellaire ruimte en biedt een plek waar individuele atomen elkaar kunnen vinden en zich kunnen verbinden in de uitgestrektheid van de ruimte.
Deze kleurenafbeelding is gemaakt van afzonderlijke belichtingen in de zichtbare, ultraviolette en infrarode gebieden van het spectrum met de Wide Field Camera 3 van de Hubble.
Er werden 6 filters gebruikt om verschillende golflengten te bemonsteren. De kleur is het resultaat van het toewijzen van verschillende tinten aan elke monochromatische afbeelding die is gekoppeld aan een afzonderlijk filter.
“De gegevens die zijn gebruikt om deze afbeelding te maken, zijn verzameld als onderdeel van een waarneemprogramma dat tot doel heeft de eigenschappen van kosmisch stof in de Grote Magelhaanse Wolk en andere nabijgelegen sterrenstelsels te karakteriseren”, legden de Hubble-astronomen uit.
De opname is vrijgegeven als Hubble Picture of the Week 2025-06.
Eerste publicatie: 10 februari 2025
Bron: ESA/Hubble/sci-news