Ruimtevaartnieuws

Ingenuity vliegt voor de 56ste keer op Mars

De Ingenuity Mars helikopter van de NASA blijft het aantal vluchten op de rode planeet uitbreiden. De bijna 1,8 kilogram zware Ingenuity vloog op 26 augustus 2023 voor de 56ste keer en bleef tijdens deze missie bijna 2,5 minuut in de lucht.

zwart-witfoto van de schaduw van een kleine helikopter die over zandgrond vliegt.
NASA’s Ingenuity Mars Helicopter heeft dit beeld verkregen met behulp van zijn navigatiecamera tijdens zijn 56e Red Planet-vlucht, die plaatsvond op 26 augustus 2023. Credit: NASA/JPL-Caltech)

NASA meldde donderdag 31 augustus op X: “De MarsHelikopter voltooide vlucht 56 en reisde 410 meter over het oppervlak van Mars op een maximale hoogte van ± 12 meter. Het doel van deze vlucht was om de helikopter te herpositioneren”.

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance-rover van de NASA in de Jezero-krater op Mars. De helikopter slaagde snel voor zijn demonstratiemissie van vijf vluchten, wat aantoont dat gemotoriseerde vluchten mogelijk zijn in de ijle atmosfeer van Mars.

NASA verleende Ingenuity vervolgens een missieverlenging waarbij de helikopter dient als verkenner voor de naar oud leven zoekende en monsters verzamelende Perseverance. Het robotduo werkt samen om de 45 kilometer brede Jezero-krater te verkennen. Deze krater herbergde miljarden jaren geleden een groot meer en een rivierdelta.

Ingenuity heeft tijdens zijn verblijf op Mars een aantal indrukwekkende cijfers behaald. De kleine drone heeft tijdens zijn 56 vluchten in totaal 12.914 meter grond afgelegd en bleef meer dan 100 minuten in de lucht, aldus het missielogboek van Ingenuity.

Eerste publicatie: 3 september 2023
Bron: JPL/NASA, space.com