Na bijna 6 jaar rijdt Yutu 2 nog steeds op de Maan rond
De Chang’e maanrover is sinds begin 2019 in bedrijf maar China geeft laatste jaren nog maar mondjesmaat informatie vrij over hun tweede Jade Konijn op de Maan.
De Chinese maanrover Yutu 2 is bijna zes jaar na zijn historische landing op de verre zijde van de Maan nog steeds actief.
Eerder dit jaar slaagde China erin de complexe Chang’e 6-missie uit te voeren door op de verre zijde van de Maan te landen, er monsters te nemen en deze naar de Aarde terug te brengen. Maar de Chang’e 4-missie, die in januari 2019 de allereerste landing op de verre zijde van de Maan uitvoerde en de weg vrijmaakte voor Chang’e 6 is nog steeds in volle gang.
De Chang’e 4-rover Yutu 2, oftewel Jade Konijn 2, heeft 71 maan-dagen aan activiteiten voltooid, volgens een zeldzame update over de missie. Yutu 2 was ontworpen om slechts 3 maan-dagen te werken, ongeveer drie aardse maanden.
De update, uitgebracht ter gelegenheid van het jaarlijkse Maanfestival in China, bevat afbeeldingen van Yutu 2 die de Von Karman-krater in het Aitken-bekken aan de zuidpool van de Maan onderzoekt.
De afbeeldingen tonen rijsporen in het maanregoliet, talrijke kraters van verschillende groottes en verre maanheuvels. De rover blijkt tot nu toe in totaal 1613 meter te hebben gereden.
De update geeft aan dat Yutu 2 de laatste tijd lijkt te zijn vertraagd. In september 2022 had hij 1300 meter gereden in iets meer dan 3,5 jaar op de Maan. In de daaropvolgende 2 jaar heeft de rover er iets meer dan 305 meter aan toegevoegd.,
Het is onduidelijk welke rol factoren zoals mogelijke geleidelijke degradatie van de rover zelf door de extreme temperatuur en stralingsomgeving, groeiende eisen van andere maanmissies of complexer maanterrein spelen bij de kleinere afstand die Yutu 2 de afgelopen jaren heeft afgelegd.
Bovendien vertelde Zuo Wei, adjunct-hoofdontwerper van het grondtoepassingssysteem van de Chang’e 4-missie, aan China Central Television dat een nog oudere Chang’e-lander, die in 2013 op de nabije zijde van de Maan landde, nog steeds operationeel is.
De optische telescoop op de Maan aan boord van de Chang’e 3-lander is nog steeds operationeel en voert elke maand regelmatige aan-uitcycli uit, maar wetenschappelijke waarnemingen worden er niet meer mee uitgevoerd.
China heeft ook twee orbiters, Queqiao en Queqiao 2, die in een baan om de Maan werken om missies aan de verre zijde van de Maan te ondersteunen. De volgende maanlandingsmissie van het land, Chang’e 7, staat gepland voor 2026 en zal wederom gericht zijn op het zuidpoolgebied van de Maan.
Eerste publicatie: 19 september 2024
Bron: Xinhua.net