Astronomisch Nieuws

NASA knutselt aan de Hubble Space Telescope

In een poging om de bron van het probleem te vinden is een instrument dat sinds 2010 niet meer is gebruikt opnieuw ingeschakeld.

De Hubble Space Telescope
De Hubble Space Telescope. Credit: NASA

Missiespecialisten van de NASA zijn nog steeds bezig om een probleem met de Hubble Space Telescope te onderzoeken. Door dit probleem ging de telescoop in oktober 2021 in veilige mode en werden de waarnemingen gestaakt.

De Hubble Space Telescope ging op 25 oktober automatisch in een veilige modus nadat een aantal synchronisatieberichten verloren gingen. NASA zegt dat de telescoop verder in orde is en dat de wetenschappelijke instrumenten niet defect zijn maar dat het wetenschappelijke onderzoek is gestaakt als gevolg van de verstoring. Zonder deze synchronisatieberichten kunnen de instrumenten van de Hubble niet adequaat reageren op dataverzoeken en commando’s. dat is duidelijk niet ideaal voor een precisie instrument dat met een snelheid van ongeveer 27.400 kilometer per uur om de Aarde draait.

Missieteamleden zijn volop bezig met het oplossen van problemen terwijl ze proberen het probleem te achterhalen op hardware die verantwoordelijk is voor het besturen van de instrumenten van de Hubble. In het bijzonder hebben ze hun aandacht gericht op het circuit van de regeleenheid die de synchronisatieberichten produceert en deze doorgeeft aan de instrumenten van de Hubble.

Teamspecialisten zijn ook op zoek naar effectieve oplossingen. Ze hebben het idee geopperd om de betreffende software zodanig te wijzigen dat deze de verloren synchronisatieberichten kan compenseren en dat de telescoop niet in veilige modus wordt teruggezet. Elke voorgestelde oplossing wordt getest op simulatoren in het lab om er zeker van te zijn dat het idee echt werkt.

NASA is ook met de Hubble aan het knutselen geslagen. Op maandag 1 november werd de Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer (NICMOS) weer ingeschakeld. Met NICMOS actief kan het team meer informatie verzamelen waaronder een mogelijk meten hoeveel berichten er verloren gaan en met welke frequentie. NICMOS werd met het plaatsen van de Wide Field Camera 3 overbodig en was de afgelopen11 jaar niet actief. Met NICMOS ingeschakeld heeft het team de beschikking over een niet-essentieel instrument om op zoek te gaan naar hoe de berichten verloren gaan en worden de eigenlijke instrumenten niet blootgesteld aan onnodige risico’s. Volgens NASA zijn er sinds het inschakelen van NICMOS geen synchronisatieberichten meer verloren gegaan.

Er kan binnenkort mogelijk vooruitgang worden geboekt aangezien de Advanced Camera for Surveys (ACS) begin volgende week met wetenschappelijke waarnemingen zou kunnen beginnen. NASA neemt hier zondag, na het bestuderen van de meest recente gegevens, een besluit voer. ACS is gekozen als eerste instrument dat weer online komt omdat het het minst wordt beïnvloed door verloren synchronisatieberichten, maar NASA waarschuwt dat verloren synchronisatieberichten tussen nu en begin volgende week van invloed kunnen zijn op deze beslissing. Specialisten gaan voorzichtig te werk om de veiligheid van de instrumenten te waarborgen en extra belasting van de hardware te voorkomen, aldus NASA. Daarom zal begin volgende week alleen ACS in deze hoedanigheid worden gebruikt.

Terwijl het team naar de oorzaak van de anomalie blijft zoeken zal de analyse van de controle unit hoe dan ook doorgaan en zoals al gezegd zullen ze blijven nadenken over die mogelijke wijzigingen in de vluchtsoftware. Pas als het team de frequentie van de storing begrijpt en een tijdlijn voor de software-implementaties ontwikkelt kan NASA een plan formuleren om alle instrumenten terug online te krijgen.

Als prioriteit iets betekent dan hoeven we ons waarschijnlijk geen zorgen te maken. Hubble is de spreekwoordelijke kat met de negen levens die al vele malen is teruggekeerd uit de veilige modus. Dat gebeurde meest recent nog in maart. Als alles goedkomt dan zou Hubble dit decennia nog operationeel moeten blijven en mogelijk ook nog tot in het volgende decennium.

Eerste publicatie: 6 november 2021
Bron: NASA