Ruimtevaartnieuws

Opportunity viert 5000 dagen op Mars

Mars Opportunity rijdt 5000 dagen rond op Mars
Deze opname die is gemaakt in januari 2018 laat gestreept terrein zien in de Perseverance vallei. De Opportunity rover maakte zijn 5000ste zonsopkomst mee van een missie die oorspronkelijk voor 90 dagen was bedoeld. Credit: NASA/JPL

De onverwoestbare marsrover Opportunity van de NASA viert een grote mijlpaal. Het Marsautootje rijdt nu meer dan 5000 dagen op Mars rond.

De Opportunity, die de grootte heeft van een golfkar, landde in januari 2004 op Mars voor een missie die oorspronkelijk 90 Martiaanse dagen zou gaan duren (Een Martiaanse dag noemen we “sol”, en die duurt 40 minuten langer dan een dag op Aarde).

Op 17 februari 2018 was het Sol 5000 voor de Opportunity en zag de Opportunity voor de 5000ste keer de Zon opkomen op Mars.

Vijfduizend Sols na de start van de 90 dagen durende missie blijft de Opportunity de wetenschappers nog steeds verbazen. Onlangs werd in de Perseverance Vallei op Mars een netwerk van gestreept gesteente onderzocht. Deze vallei doorsnijdt de westelijke wand van de 22 kilmeter grote Endeavour krater.

Op de foto’s van de Opportunity is te zien hoe stof en steentjes, vermoedelijk door de wind, in schijnbare strepen zijn gerangschikt. Puin van relatief jonge inslagkraters ligt verspreid over het hele gebied. Wetenschappers weten nog niet precies hoe die strepen zijn ontstaan en dus proberen zo meer gegevens te verzamelen zodat ze het ontstaan kunnen verklaren.

De Opportunity landde een paar weken na zijn tweelingbroer Spirit op Mars. Ook Spirit was ontworpen voor een 90-daagse Marsmissie. Beide rovers zochten naar signalen van water op de planeet en beiden vinden ze bewijs dat er in het verleden grote hoeveelheden water op de rode planeet moeten zijn geweest. Zo vond Spirit iets wat lijkt op een oud hydrothermaal systeem waar heet water door gesteente vloeide.

Ook Spirit bleef lang na zijn garantietermijn was verstreken werken maar werd in 2010uitgeschakeld nadat de rover zich in los zand had vastgereden. Een jaar later werd Spirit door de NASA dood verklaard. Maar de Opportunity werkt nog steeds perfect en heeft zelfs nu ook een wereldrecord op zijn naam staan: 45.1 kilometer. Op de tweede plaats staat overigens de Sovjet-Russische maanrover Lunokhod 2 die in 1973 39 kilometer aflegde op de Maan. In die 5000 dagen op Mars heeft de Opportunity al ongeveer 22.500 foto’s naar de Aarde gestuurd.

 

Eerste publicatie: 17 februari 2018
Bron: diverse persberichten