Ruimtevaartnieuws

Peregrine maanlander op weg naar een vurig einde

De maanlander van Astrobotic ondervond al vroeg een anomalie waardoor het vooruitzicht van een zachte landing op het maanoppervlak teniet werd gedaan.

Peregrine bevindt zich op ongeveer 350.000 kilometer afstand van de aarde.
Peregrine bevindt zich op ongeveer 350.000 kilometer afstand van de aarde. Afbeelding: Astrobotic

De Peregrine maanlander is op de terugweg naar de Aarde om daar te sterven. Het glimmende goudkleurige ruimtevaartuig van Astrobotic is op weg naar de Aarde, waar het naar verwachting zal opbranden in de atmosfeer van de planeet om zo zijn tragische ondergang te beëindigen.

Peregrine (Slechtvalk) is al meer dan een week operationeel en de ruimtesonde is volgens Astrobotic stabiel en responsief. Omdat de kans echter nul is dat het op de Maan kan landen, heeft het bedrijf besloten de missie te beëindigen. In een update van afgelopen weekend die via X werd verspreid, kondigde Astrobotic aan dat Peregrine “op weg is naar de Aarde, waar de ruimte sonde waarschijnlijk zal opbranden in de atmosfeer van de planeet.”

Uitgaande van zijn huidige koers zal de ruimtesonde donderdag 18 januari 2024 opnieuw de atmosfeer van de Aarde binnendringen. “Astrobotic heeft met de help van NASA samengewerkt om de meest geschikte actie te beoordelen en dit is de beste aanpak om Peregrine Mission One veilig en verantwoord af te ronden, “ dit zei Nicola Fox, van het Science Mission Directorate van de NASA.

Peregrine werd op 8 januari 2024 gelanceerd aan boord van de Vulcan Centaur-raket van United Launch Alliance, met plannen om eind februari op de Maan te landen. De ruimtesonde van 1283 kilogram werd ingeschakeld en maakte zelfs contact via het Deep Space Network van de NASA, maar de reis van Peregrine naar de Maan begon kort daarna te haperen. De lander begon in een kritiek tempo brandstof te verliezen, wat Astrobotic ertoe aanzette elke kans op te geven dan zijn maanlander op de Maan zou landen. Het bedrijf gelooft dat een defecte klep de oorzaak was van de storing van Peregrine.

Na verloop van tijd stopte het lekken van brandstof vrijwel volledig, waarschijnlijk als gevolg van een afname van de druk en Peregrine bleef volharden in de diepten van de ruimte. Vorige week kondigde Astrobotic aan dat het met succes tien ladingen aan boord van Peregrine had opgestart en gegevens had ontvangen van elle negen ladingen die waren ontworpen om met de lander te communiceren.

Peregrine maakt deel uit van het Commercial Lunar Payload Services (CLPS)-initiatief van NASA, dat bedoeld is om de ruimtevaartorganisatie te helpen bij haar zoektocht om mensen terug te brengen naar de Maan en er een duurzame plek van te maken voor menselijke aanwezigheid op de lange termijn. Het was ook bedoeld om een nieuw tijdperk in te luiden voor particuliere bedrijven door hen betere toegang tot het maanoppervlak te geven. Astrobotic hoopte het eerste particuliere bedrijf te worden dat op de Maan zou landen.

“Sinds de storing van de Peregrine-maanlander zich voordeed, hebben we geëvalueerd hoe we de missie van de ruimtesonde veilig kunnen beëindigen om satellieten in een baan om de Aarde te beschermen en ervoor te zorgen dat we geen puin creëren in de cislunaire ruimte”, schreef Astrobotic in een verklaring. “Uiteindelijk moeten we een evenwicht vinden tussen onze eigen wens om het leven van Peregrine te verlengen, ladingen te bedienen en meer over de ruimtesonde te leren, met het risico dat onze beschadigde ruimtesonde een probleem zou kunnen veroorzaken in de cislunaire ruimte.”

Als zodanig heeft het bedrijf de verantwoorde beslissing genomen om Peregrine zijn huidige traject naar een vurige terugkeer door de atmosfeer van de Aarde te laten voortzetten. Tot de wetenschappelijke instrumenten en andere ladingen aan boord behoren de gecremeerde overblijfselen en het DNA van individuen. Het lot van deze kostbare voorwerpen is niet bekend gemaakt maar wellicht komen we meer te weten tijdens een persconferentie die voor donderdag 18 januari 2024 gepland staat.

Eerste publicatie: 16 januari 2023
Bron: Astrobotic/X/ space.com