Astronomisch Nieuws

Webb viert eerste verjaardag met schitterende opname van nabije stervormingsgebied

Het Webb team heeft een schitterende foto van een klein stervormingsgebied in het Rho Ophiuchi wolkencomplex vrijgegeven.

Deze Webb-afbeelding toont een deel van het Rho Ophiuchi-wolkencomplex
Deze Webb-afbeelding toont een deel van het Rho Ophiuchi-wolkencomplex, het stervormingsgebied dat zich het dichtst bij de aarde bevindt. Credit: NASA / ESA / CSA / STScI / Klaus Pontoppidan, STScI.

Het Rho Ophiuchi-wolkencomplex is een verzameling van interstellaire wolken en verschillende nevels in het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager.

Op een geschatte afstand van 460 lichtjaar is het een van de dichtstbijzijnde stervormingsgebieden van ons zonnestelsel.

De nieuwe Webb-opname toont een klein gebied in het Rho Ophiuchi-wolkencomplex dat ongeveer 50 jonge sterren bevat, die allemaal qua massa vergelijkbaar zijn met de Zon, of kleiner.

De donkerste gebieden zijn het dichtste, daar ontstaan protosterren in dichte stofcocons.

Enorme bipolaire jets van moleculaire waterstof, weergegeven in rood, domineren het beeld en verschijnen horizontaal over het derde deel en verticaal aan de rechterkant.

Deze doen zich voor wanneer een ster voor het eerst door zijn geboorteomhulsel van kosmisch stof barst en een paar tegengestelde jets de ruimte in schiet zoals een pasgeborene die eerst haar armen de wereld in strekt.

In slechts één jaar tijd heeft Webb de kijk van de mensheid op de kosmos getransformeerd door voor het eerst in stofwolken te turen en licht te zien vanuit verre uithoeken van het heelal.

Iedere nieuwe afbeelding is een nieuwe ontdekking waardoor wetenschappers over de hele wereld in staat worden gesteld om vragen te stellen en te beantwoorden waar ze ooit nooit van hadden kunnen dromen, aldus NASA.

Op zijn eerste verjaardag heeft Webb zijn belofte al waargemaakt om het heelal te ontvouwen en de mensheid een adembenemende schat aan beelden en wetenschap te schenken die tientallen jaren zal meegaan.

Webb, een technisch wonder gebouwd door ’s wereld meest vooraanstaande wetenschappers en ingenieurs, heeft ons een beter begrip gegeven van sterrenstelsels, sterren en de atmosferen van planeten buiten ons zonnestelsel dan ooit tevoren, een nieuw tijdperk van wetenschappelijke ontdekkingen en de zoektocht naar bewoonbare werelden, aldus NASA in haar persbericht.

Webb’s beeld van Rho Ophiuchi stelt astronomen in staat om met nieuwe duidelijkheid getuige te zijn van een zeer korte periode in de levenscyclus van een ster.

Onze eigen Zon heeft lang geleden een dergelijke fase meegemaakt en nu hebben astronomen de technologie om het begin van het verhaal van een andere ster te zien.

Sommige sterren in het beeld vertonen veelbetekenende schaduwen die wijzen op protoplanetaire schijven – potentiële toekomstige planetaire systemen in wording.

Eerste publicatie: 13 juli 2023
Bron: sci-news