Yutu 2 maakt schitterende foto’s van de verre zijde van de maan

#d krater aan de hand van opnames Yutu 2
Een 3D-beeld van het terrein op de Maan dat is gemaakt met behulp van afbeeldingen van Yutu 2. Credit: CELP

De Chinese Chang’e 4 maanrover heeft schitterende nieuwe afbeeldingen gemaakt die de reis en de wetenschappelijke activiteiten van Yutu 2 op de verre zijde van de Maan laten zien.

De Chang’e 4 missie, bestaande uit een lander en een rover, begonnen op 9 november 2020 aan hun 24ste dag op de Maan. Ze landden op 3 januari 2019 in de Von Kármán krater op de verre zijde van de Maan. Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde.

Tijdens de twee weken durende koude nacht op de Maan worden rover en lander in slaapstand gezet zodat ze energie kunnen sparen. Er is immers geen zonlicht om de zonnepanelen te beschijnen. In die tijd heeft de vluchtleiding op Aarde het reisdagboek van de rover bijgewerkt met verschillende schitterende nieuwe foto’s waaronder ook een panorama foto die een grote krater midden in een verlaten landschap laat zien. Ook de verre rand van de Von Kármán-krater staat op de foto.

Yutu 2 was niet in staat om een gesteente te naderen dat de vorige dag was geïdentificeerd als een interessant object. In plaats daarvan analyseerde de maanrover met behulp van zijn spectrometer een rotsblokje in de buurt van de grote krater. Yutu 2 heeft dat instrument gebruikt om een hele reeks samples in de Von Kármán-krater te analyseren, Dit veroorzaakte heel wat opschudding toen er een “breccie” (een glasachtig object dat tijdens een inslag is ontstaan) werd gevonden en die in het Chinees aanvankelijk als “gelachtig” werd omschreven.

Andere vrijgegeven foto’s tonen de route die Yutu-2 heeft afgelegd, voorzichtig laverend tussen de verschillende rotsblokken door. De vluchtleiding is begonnen met het maken van 3D-kaarten om de ritten van de maanrover beter te kunnen plannen.

De China National Space Administration gaf ook een schitterende panoramafoto vrij met een hoge resolutie die door de Yutu 2 is gemaakt toen de maanrover nog steeds dicht bij de lander was.

De Chang’e 4 lander en Yutu 2 maanrover hadden een ontworpen levensduur van 1 jaar respectievelijk 3 maanden. Het tweetal verkeert echter nog steeds in een prima conditie en alle wetenschappelijke instrumenten werken nog steeds. Tot dusver heeft de missie 23 lunaire dagen en nachten op de verre zijde van de Maan overleefd. Dat komt overeen met meer dan 670 aardse dagen.

In rood de route van Yutu 2
Opname van de navigatiecamera van Yutu 2. Het doel is in geel en de geplande route in rood. Credit: CLEP
panoramafoto van een krater door Yutu 2
Een panoramafoto gericht op een grote krater in de buurt van Yutu 2. Credit: CELP
route Yutu 2
Rode lijnen geven de geplande route van Yutu 2 aan. Credit: CELP

 

Route Yutu 2 en locatie lander
Deze kaart toont de route van Yutu 2 gedurende zijn verblijf op de Maan en de locatie van de Chang’e 4 lander. Credit: CELP

Later deze maand zal China vermoedelijk de Chang’e 5 missie lanceren. Deze missie zal op de nabije zijde van de Maan landen en ongeveer 2 kilogram gesteente en regoliet moeten verzamelen en dit terugbrengen naar de Aarde.

Eerste publicatie: 17 november 2020
Bron: space.com/CSNA