Aegaeon – maan van Saturnus

Aegaeon - maan van Saturnus
De Saturnusmaan Aegaeon in zijn eigen ring. De opname is gemaakt door de Cassini-sonde (credit: NASA/JPL)

Het kleine maantje Aegaeon heeft een doorsnede van ongeveer 500 meter en het maakt deel uit van een gedeeltelijke ring van Saturnus, de zogenaamde G-ring. Men neemt aan dat Aegaenon de bron is voor deze gedeeltelijke ring.

De ringboog is ontdekt door de Cassini-sonde. Daarvoor was de G-ring een stofring die niet werd geassocieerd met een maantje.

De ringen van Saturnus zijn geletterd naar de volgorde van ontdekking. Van binnen naar buiten zijn dit D, C, B, A, F, G en E. De G-ring is één van de diffuse buitenste ringen. In deze G-ring is een relatief heldere en smalle 250 kilometer brede boog van materiaal zichtbaar die ongeveer 150.000 lang is.

Ontdekking
Aegaeon is op 15 augustus 2008 ontdekt. Deze ontdekking is bevestigd op twee andere foto’s. Het maantje is te klein om goed waargenomen te worden door de camera’s van de Cassini-sonde dus de grootte kan niet precies worden bepaald.

Hedman en zijn collega’s van het Cassini Science Team hebben ook ontdekt dat de baan van het maantje wordt verstoord door de grotere nabije maan Mimas die er ook voor zorgt dat de ringboog intact blijft.

Naamgeving
De originele aanduiding is S/2008 S1. Aegaeon is vernoemd naar een woeste reus met veel hoofden en armen die hielp bij het verslaan van de Titanen.

Aegaeon in cijfers
Ontdekt door Cassini Imaging Scince Team
Datum ontdekking 15 augustus 2008
Gemiddelde afstand tot Saturnus 167.500 km
Periapsis (dichtste nadering tot Saturnus)
Apoapsis (grootste afstand tot Saturnus)
Jaar
Omtrek baan 1.052.433,54 km
Gemiddelde baansnelheid 54.271,5 km/u
Baan excentriciteit 0,000
Equatoriale inclinatie t.o.v. de baan 0,001°
Gemiddelde straal 0,3 km
Omtrek aan de evenaar 1,9 km
Volume 0,1 km3
Massa 59.946.737.324
Dichtheid 0,5 g/m3
Oppervlakte 1,13 km2
Zwaartekracht aan de oppervlakte 0,00004 m/s2
Ontsnappingssnelheid 1 km/u

Eerste publicatie: 19 mei 2013
Laatste wijziging: 1 september 2016

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.