Astronomisch NieuwsWaarnemen

De wassende maan en de Ramadan

De jongste maan
De kleinste maansikkel ooit gefotografeerd door Thierry Legault op 8 juli 2013

Vandaag, 5 juni 2016 beginnen Moslims over de hele wereld bij zonsondergang te zoeken naar de hele smalle maansikkel die na Nieuwe Maan weer aan de avondhemel is te zien. De smalle maansikkel luidt het begin in van de Ramadan, de negende maand van het Islamitische jaar. De Nieuwe Maan valt dit jaar op 5 juni om 03.00 uur UT (05.00 uur Nederlandse tijd). In de avond van 5 juni is er kort na zonsondergang wellicht een hele smalle maansikkel te zien die ook kort na de Zon onder de horizon verdwijnt.

Het is geen garantie dat de jonge maan die de start van de Ramadan markeert, ook daadwerkelijk zichtbaar is op 5 juni maar die jonge maan is zeker op 6 juni te zien. In Nederland wordt de Maan vermoedelijk pas op 6 juni 2016 kort na zonsondergang in het westen te zien.

De Ramadan is de vastenmaand waarin Moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken. De Ramadan duurt tot in juli als dan weer de smalle maansikkel na Nieuwe Maan zichtbaar is. De Ramadan wordt afgesloten met het traditionele Suikerfeest.

Afhankelijk van je geografische locatie kan de Ramadan op een andere dag beginnen. Zo is kans dat je de jonge maan na zonsondergang op 5 juni vanuit Zuid Amerika kan zien veel groter dan wanneer je je in Europa of een ander werelddeel bevindt.

De Islamitische kalender is een maankalender. De maanmaand is de tijd tussen twee opeenvolgende nieuwe wassende manen: 29 of 30 dagen. Het maanjaar, bestaande uit 12 maanmaanden, bevat 354 of 355 dagen en dat is ruwweg 11 dagen minder dan de Gregoriaanse kalender die wij gebruiken.

Door het verschil tussen de maankalender en de seizoenskalender begint de Ramadan ieder jaar ongeveer 11 dagen eerder. Met een periode van 33 jaar doorkruist de ramadan alle 12 maanden van onze eigen kalender.

Laatste wijziging: 5 juni 2016
Bron: EarthSky