Astronomisch Nieuws

Hubble fotografeert een Wolf-Rayet ster

WR 31a
Deze Hubble foto toont WR 31a, een type ster dat bekend is als Wolf-Rayet ster. Credit: NASA/ESA/Hubble/Judy Schmidt, www.geckzilla.com

WR 31a – ook bekend als Hen-519 of ESO 128-18 – is een zogenoemde Wolf-Rayet ster. De ster bevindt zich op een afstand van 30.000 lichtjaar van de Zon in het sterrenbeeld Carina – Kiel.

De gigantische blauwe bel die de superzware ster omringd is een zogenaamde Wolf-Rayet nevel, een enorme wolk van stof en gas. Deze nevels ontstaan als zeer snelle wind van de ster reageert met de buitenste lagen van waterstof die door de Wolf-Rayet worden uitgestoten. Ze hebben dan ook meestal een bolvormige of ringvormige structuur.

De nevel op de foto is vermoedelijk ongeveer 20.000 jaar geleden ontstaan en dijt nu nog steeds uit met een snelheid van ongeveer 220.000 kilometer per uur.

Helaas wordt de gemiddelde Wolf-Rayet ster niet veel ouder dan 100.000 jaar. Ondanks dat de ster start met een massa van minimaal 20 zonsmassa verliest een Wolf-Rayet ster in minder dan 100.000 jaar minstens de helft van zijn massa.

Bovenstaande geldt ook voor WR 31a. De ster zal zijn leven eindigen in een spectaculaire supernova explosie. Uit de materie die tijdens de explosie de ruimte in wordt geslingerd zullen later weer nieuwe sterren en planeten ontstaan.

De opname van WR 31a is gemaakt m.b.v. de Wide Field Camera van de Advanced Camera for Surveys van de Hubble Space Telescope. De opname is gemaakt op aangeven van de amateurastronoom Judy Schmidt in het kader van de Hubble’s Hidden Treasures wedstrijd.

Bron: sci-news.com, 22 februari 2016
Laatste wijziging: 22 februari 2016