Astronomisch Nieuws

Hubble Space Telescope weer in de problemen

De iconische ruimtetelescoop heeft onverwacht zijn wetenschappelijke onderzoek moeten staken.

De Hubble Space Telescope
De Hubble Space Telescope fotografeert al 31 jaar lang, 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar de onmetelijke ruimte. Credit: NASA

Op maandag 25 oktober 2021 gingen de wetenschappelijke instrumenten van de telescoop in een beschermende veilige mode nadat er synchronisatieproblemen waren opgetreden met de interne communicatie binnen de telescoop. De Hubble Space Telescoop is in de loop der jaren hersteld van vele problemen.

Het team onderzoekt de problemen en de wetenschappelijke waarnemingen zijn tijdelijk gestaakt, aldus een bericht op Twitter.

De Hubble is een gezamenlijke missie van de NASA en de ESA. De telescoop werd in april 1990 gelanceerd en begint steeds meer ouderdomsverschijnselen te vertonen. Afgelopen zomer waren er problemen met een interne computer waardoor er enige tijd geen waarnemingen mogelijk waren. Het team moest overschakelen naar een back-upvoorziening om de telescoop weer te kunnen gebruiken.

Het huidige probleem is vermoedelijk niet erg groot want het treft alleen de wetenschappelijke instrumenten en niet de gehele telescoop maar we zullen moeten wachten op meer updates voor hier meer zekerheid over is.

De lange en legendarische geschiedenis van Hubble zit vol hindernissen die zijn overwonnen en uitdagingen die zijn aangegaan. Zo werd de telescoop gelanceerd met een defecte primaire spiegel, een serieus probleem dat astronauten tijdens een ruimtewandeling in december 1993 hebben opgelost.

Tijdens vier extra onderhoudsmissies hebben astronauten de Hubble onderhouden en geüpgraded. De laatste onderhoudsmissie was in 2009. Dankzij die onderhoudsmissies is de telescoop zo lang productief gebleven.

NASA maakt zich op om de opvolger van de Hubble te lanceren, dit is de 10 miljard dollar kostende James Webb Space telescoop. Deze telescoop is geoptimaliseerd om de sterrenhemel in infrarood licht te bekijken. De lancering van de JWST staat gepland voor 18 december en zal plaatsvinden met een Ariane 5 raket van de ESA.

Webb gaat naar het Lagrangepunt L2, dit is een plek op ongeveer 1 miljoen kilometer afstand waar de zwaartekracht stabiel is en de telescoop dus gewoon blijft “hangen”. Gezien de grote afstand tot de Aarde is de JWST niet ontworpen met het oog op onderhoud door astronauten.

Eerste publicatie: 30 oktober 2021
Bron: NASA