Astronomisch Nieuws

Opnieuw problemen voor het MIRI-instrument van de Webb Telescoop

Afgelopen week deelde NASA een blogpost waarin ze zeiden dat ze een sensorstoring hadden gedetecteerd die verband houdt met het Mid-Infrared Instrument (MIRI) van de James Webb Space Telescope. Om de een of andere reden ontvangt de sensor voor MIRI’s Medium Resolution Spectroscopy (MRS) op de langste golflengtes  minder licht dan verwacht.

Cassiopeia A (Cas A) is een overblijfsel van een supernova. Het is vele malen waargenomen.
Cassiopeia A (Cas A) is een overblijfsel van een supernova. Het is vele malen waargenomen. Deze nieuwe afbeelding gebruikt gegevens van Webb’s Mid-Infrared Instrument (MIRI) om Cas A in een nieuw licht te onthullen. Credits: NASA, ESA, CSA, D. D. Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Universiteit Gent) Beeldverwerking: J. DePasquale (STScI)

NASA onderzoekt de oorzaak en zei dat het instrument geen risico loopt en dat er geen effect is waargenomen voor afbeeldingen die door MIRI zijn gemaakt. Volgens functionarissen van het bureau blijven alle andere vormen van JWST en MIRI onaangetast en zoeken ze naar het onderliggende probleem.

De storing werd deze maand gevonden tijdens regelmatige kalibratie en monitoring van de prestatie van de telescoop. NASA zei dat ze routinematig alle 17 waarnemingsmodi van de telescoop monitoren en wanneer ze de helderheid van standaardsterren die goed zijn gecatalogiseerd door andere observatoria vergeleken met wat door MIRI was ontvangen, constateerden teamleden een verschil in de gegevens.

Ze vergeleken ook hoe de spectroscopiemodus van MIRI nu werkt met hoe het eerder in de missie werkte en ze ontdekten dat bij de langste golflengtes de doorvoer, of de hoeveelheid licht die door de sensoren van MIRI wordt geregistreerd, is afgenomen sinds het instrument werd ingeschakeld en vorig jaar in gebruik werd genomen.

Het is niet de eerste keer dat MIRI’s MRS een probleem heeft. Vorig jaar in augustus, tijdens de voorbereiding van waarnemingen met MIRI’s MRS-modus, ontdekte het team verhoogde wrijving met een van de wielen en beschreef de wrijving als ‘raspend’ of ‘plakkerig’. De functie van het wiel is om te kiezen tussen korte, middellange en langere golflengtes. Ingenieurs konden een manier vinden om het probleem te omzeilen en de waarnemingen werden in november 2022 hervat.

MIRI is een van de belangrijkste instrumenten aan boord van de JWST. Hiermee kan de telescoop zien in het golflengtebereik van 5 tot 27 micrometer. Het instrument heeft 4 modi: beeldvorming, spectroscopie met gemiddelde resolutie, spectroscopie met lage resolutie en coronografie.

Ingenieurs van de missie weten nog niet of de twee problemen verband houden. Ze ontwikkelen momenteel een systematisch plan om het probleem te benaderen, analyseren en onderzoeken.

In de tussentijd gaan de MIRI-waarnemingen door zoals gepland en zullen ingenieurs bepalen of er ook een manier is om dit probleem te omzeilen.

Er zullen verdere testwaarnemingen worden uitgevoerd om de aard van het probleem volledig te karakteriseren van deze specifieke manier van waarnemen. Vervolgens zal er een pan worden opgesteld voor monitoring op de lange termijn. Ondertussen gaat het team door met het onderzoeken van de oorzaak, het identificeren van de risico’s en het onderzoeken van maatregelen die de prestaties mogelijk kunnen verbeteren.

Een mogelijke mitigatie- of omleidingsstrategie omvat het nemen van iets langere belichtingstijden bij het waarnemen op de langere golflengtes om de signaal-ruisverhouding te vergroten.

Regelmatige updates over de telescoop zijn te vinden op het JWST Blog van de NASA.

Eerste publicatie: 30 april 2023
Bron: UniverseToday