Astronomisch Nieuws

Tryptofaan gevonden in een jonge sterrenhoop

Met behulp van infrarode spectrale gegevens van de Spitzer Space Telescope van de NASA hebben astronomen van het Instituto de Astrofísica de Canarias het aromatische aminozuur tryptofaan gedetecteerd in het interstellaire gas van de jonge sterrenhoop IC 348. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat het molecuul wijdverspreid is in de interstellaire ruimte.

IC 348 in het sterrenbeeld Perseus
Iglesias-Groth gebruikte spectra van NASA’s Spitzer Space Telescope om te zoeken naar het aromatische aminozuur tryptofaan in het interstellaire gas van de jonge sterrenhoop IC 348. Credit: Jorge Rebolo-Iglesias / NASA / Spitzer Space Telescope.

IC 348 is een open sterrenhoop die ongeveer 1000 lichtjaar van ons is verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De sterrenhoop is ook bekend als Collinder 41, Gingrich 1 en Theia 17 en bevat ongeveer 400 sterren en is ongeveer 2 miljoen jaar oud.

IC 348 is onderdeel van de grotere Perseus Moleculaire Wolk die onder goede omstandigheden zichtbaar is met het blote oog maar in infraroodlicht veel helderder is.

Tryptofaan is een van de 20 essentiële aminozuren voor het maken van belangrijke eiwitten voor leven op Aarde en het produceert een van de rijkste patronen van spectraallijnen op infrarode golflengtes.

Het was daarom een voor de hand liggende kandidaat om verkend te worden met behulp van de uitgebreide spectroscopische database van de Spitzer Space Telescope.

De analyse van het infrarode licht uitgezonden door IC 348 onthulde 20 emissielijnen van tryptofaan. De temperatuur van het tryptofaan is ongeveer 7 °C.

De studie suggereert dat de emissielijnen geassocieerd met tryptofaan ook aanwezig kunnen zijn in andere stervormingsgebieden en dat hun aanwezigheid gebruikelijk is in het gas en stof waaruit sterren en planeten ontstaan.

Aminozuren komen veel voor in meteorieten en waren aanwezig tijdens het ontstaan van ons zonnestelsel.

Het onderzoek zou erop kunnen wijzen dat deze eiwitvormende stoffen – die essentieel zijn voor de ontwikkeling van leven – van nature voorkomen in regio’s waar sterren en planetaire systemen ontstaan, en kunnen bijdragen aan de vroege chemie van planetaire systemen rond andere sterren.

Het bewijs voor tryptofaan in de Perseus Moleculaire Wolk zou extra inspanningen moeten stimuleren om andere aminozuren in deze regio en andere stervormingsgebieden te identificeren, aldus de onderzoekers.

Het is een zeer opwindende mogelijkheid dat de bouwstenen van eiwitten op grote schaal aanwezig zijn in het gas waaruit sterren en planeten ontstaan – het kan de sleutel zijn voor de ontwikkeling van leven in exoplanetaire systemen.

De resultaten zijn gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Artikel: Susana Iglesias-Groth. 2023. A search for tryptophan in the gas of the IC 348 star cluster of the Perseus molecular cloud. MNRAS 523 (2): 2876-2886; doi: 10.1093/mnras/stad1535

Eerste publicatie: 22 juni 2023
Bron: sci-news