Jupiter

Wat is de temperatuur van Jupiter?

Jupiter gefotografeerd door de Juno ruimtesonde van de NASA
Deze foto van Jupiter is gemaakt met behulp van de Juno ruimtesonde van de NASA. Credit: NASA

Met een gemiddelde temperatuur van -145° Celsius is Jupiter een koude wereld. De temperatuur op Aarde verandert bij het naderen of verwijderen van de evenaar. Op Jupiter speelt dit niet. Hier wordt de temperatuur bepaalt door de hoogte boven het oppervlak. De warmte wordt hier niet bepaald door de Zon maar door de warmte die opstijgt vanuit het binnenste van de planeet.

Lagen van gas

Jupiter bestaat voornamelijk uit waterstof en helium. Er zijn sporen van andere gassen die een bijdrage leveren aan de samenstelling. Deze gassen vullen de gehele planeet op tot in de kern. Het oppervlak van de planeet is door wetenschappers gedefinieerd als het gebied waar de druk gelijk is aan de druk die ook heerst aan het oppervlak van de Aarde, één bar. Dit betekent niet dat er een vast oppervlak is op de planeet. Je kan niet staan op Jupiter, hij is niet vast. Onder het oppervlak worden gassen vloeibaar en door de enorme druk vormt er zich zelfs een plasma richting de kern.

In de gasvormige gebieden varieert de temperatuur. Vanaf het oppervlak tot ongeveer 50 kilometer neemt de temperatuur af als je opstijgt van 100 °C tot -160 °C. In de volgende laag neemt de temperatuur af met de hoogte tot weer -100 °C. Aan de toppen van de atmosfeer kan de temperatuur een hoogte bereiken van 725 °C. Dat is ongeveer 1000 kilometer boven het oppervlak.

Hittebronnen

De gemiddelde afstand van Jupiter tot de Zon bedraagt 778 miljoen kilometer. Dit betekent dat de invloed van de Zon op de planeet gering maar toch nog meetbaar is. De meeste warmte is afkomstig uit het binnenste van de planeet zelf. Onder het oppervlak zijn er convectiezones tussen vloeibaar gas en plasmavormig waterstof die meer hitte produceren dan er van de Zon afkomstig is. Deze convectiezones houden de planeet warm genoeg om niet te bevriezen tot een ijzige wereld.

 

Eerste publicatie: 23 november 2012
Laatste wijziging: 19 oktober 2019

 

Meer over Jupiter