Zwarte dwergen – het theoretische einde van een normale ster

Het laatste stadium van de sterevolutie is een zwarte dwerg. Deze objecten zenden geen warmte of licht uit en ze zullen dus zeer moeilijk te detecteren zijn. Als ze zouden bestaan! Het heelal is ongeveer 14 miljard jaar oud en dat is eigenlijk nog te jong om ook maar één zwarte dwerg te hebben gevormd.

Een hoofdreeksster die te weinig massa heeft om als een supernova te eindigen zal vervallen in een witte dwerg. Dit is een doe ster die al zijn waterstof en helium heeft verstookt. Een dergelijke witte dwerg blijft echter nog hele lange tijd heet, net zoals een goed opgestookte kachel lange tijd nodig heeft om af te koelen.

Als het maar lang genoeg duurt zal ook de resterende hitte verdwenen zijn. De witte dwerg zal geen licht en energie meer uitstralen en veranderen in een zwarte dwerg die we niet meer kunnen waarnemen. Een zwarte dwerg heeft echter wel massa en dat is de enige manier om een zwarte dwerg nog te ontdekken: door zijn zwaartekrachtveld.

Echter het is nu nog zinloos om te gaan zoeken naar zwarte dwergen. Op dit moment zijn ze nog een theoretisch iets. Wetenschappers hebben uitgerekend dat een witte dwerg honderden miljarden jaren nodig heeft om af te koelen toe een zwarte dwerg en aangezien het heelal pas ongeveer 14 miljard jaar oud is zullen ze nog niet bestaan.

Eerste publicatie: 7 december 2013
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017