Geschiedenis

20 juli 1969: Apollo 11 landt op de Maan

Apollo 11
Apollo 11 – courtesy of NASA

Het is vandaag 47 jaar geleden dat de Apollo 11 landde op de Maan.

Op 20 juli 1969 landde de maanlander Eagle van de Apollo-11 op de Maan. Aan boord de astronauten Buzz Aldrin en Neil Armstrong. Michael Collins was de derde astronaut van deze missie. Hij bleef achter in de commando-module “Columbia”.

De astronauten waren vier dagen eerder vertrokken vanaf de Aarde. Het was voor het eerst dat eens mens voet zou gaan zetten op de Maan. Op 20 juli bereikte de Eagle het maanoppervlak en enkele uren later, het was inmiddels 21 juli, zette Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan en sprak hij zin historische woorden uit:

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”

Ook Buzz Aldrin zette voet op de Maan. Hij maakte de beroemde foto’s van de voetafdruk op de aan en de foto waarop Neil Armstrong wandelt/zweeft op de Maan.

Verder plantten ze er de Amerikaanse vlag, verzamelden ze wat maanstenen, deden ze wetenschappelijke metingen en hadden ze een gesprek met de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon.

De beide astronauten bleven ongeveer twee uur op de Maan waarna ze met de Eagle terugkeerden naar Michael Collins die in de Columbia op hen zat te wachten.

Meer leren over de Maan: http://www.kuuke.nl/zonnestelsel/aarde/de-maan/

Eerste publicatie: 20 juli 2016