Asteroïde 2004 BL86 scheert op 26 januari 2015 vlak langs de Aarde

De baan van 2004bl86
De baan van asteroïde 2004 BL86 (image credit: NASA)

Op 26 januari 2015 zal asteroïde 2004 BL86 de Aarde passeren op een afstand van ongeveer drie maal de afstand Aarde – Maan. Uitgaande van de gereflecteerde helderheid wordt de grootte van de asteroïde door astronomen op ongeveer een halve kilometer geschat. De scheervlucht die 2004 BL86 zal maken is de dichtste tot asteroïde 1999 AN10 de Aarde zal passeren in 2027.

 


Tijdens de dichtste nadering tot de Aarde op 26 januari zal de afstand ongeveer 1,2 miljoen kilometer bedragen. Voor 2004 BL86 zal het ruim 200 jaar duren voor hij weer zo dicht bij de Aarde komt. De scheervlucht langs de Aarde is ongevaarlijk en ook voor de nabije toekomst tonen berekeningen aan dat er geen gevaar is te verwachten van deze relatief grote asteroïde. Het is wel een unieke gebeurtenis om de asteroïde met grote telescopen te bestuderen.

 
Zo wil de NASA de asteroïde onderzoeken met behulp van microgolfstralen en met behulp van de Deep Space Antenna in Goldstone en de Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico zullen er radaropnames worden gemaakt. De eerste gedetailleerde opnames zullen een dag na de scheervlucht beschikbaar zijn. Op dit moment weten astronomen nog helemaal niks over de asteroïde.

 
2004 BL86 werd op 30 januari 2004 ontdekt door een telescoop van de Lincoln Earth Asteroid Research (LINEAR) die staat opgesteld nabij White Sands in de Amerikaanse staat New Mexico.

 
De asteroïde is vermoedelijk ook te zien door amateurastronomen met behulp van telescopen en grotere verrekijker.

 

Bron: diverse persberichten, 18 januari 2015

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: