Hubble Space Telescope kijkt naar NGC 5042
Astronomen hebben met behulp van de Hubble Space Telescope een schitterende nieuwe opname gemaakt van het spiraalstelsel NGC 5042.

NGC 5042 bevindt zich op een afstand van ongeveer 48 miljoen lichtjaar van de Aarde in de richting van het sterrenbeeld Hydra – Waterslang. Het stelsel is ook bekend als ESO 508-31 en LEDA 46126 en heeft een diameter van 80.000 lichtjaar.
NGC 5042 werd op 25 maart 1836 voor het eerst gezien door de Britse astronoom John Herschel.
Volgens de Hubble-astronomen vult NGC 5042 heel mooi het frame van deze Hubble-afbeelding, met een enkele Melkwegster gemarkeerd door kruisvormige diffractiepieken die proberen op te gaan in de heldere sterren langs de rand van het sterrenstelsel.
Het centrum van NGC 5042 zit vol met oude sterren en de spiraalarmen van het sterrenstelsel zijn versierd met vlekken van jonge blauwe sterren.
De langwerpige geeloranje objecten die verspreid over de afbeelding staan zijn achtergrondsterrenstelsels die veel verder weg liggen dan NGC 5042.
Misschien is het meest opvallende kenmerk van NGC 5042 de verzameling van felroze gaswolken die verspreid over de spiraalarmen zitten. Deze opvallende wolken worden H II-gebieden genoemd en ze krijgen hun kenmerkende kleur van waterstofatomen die geïoniseerd zijn door ultraviolet licht.
Als je goed naar deze afbeelding kijkt zie je dat veel van deze roodachtige wolken worden geassocieerd met klonters blauwe sterren.
H II-gebieden ontstaan in uitgestrekte wolken waterstofgas en alleen hete en massieve sterren produceren genoeg hoogenergetisch licht om een H II-gebied te creëren. Omdat de sterren die in staat zijn om H II-gebieden te creëren slechts een paar miljoen jaar leven – slechts een oogwenk in galactische termen – vertegenwoordigt deze afbeelding een vluchtige momentopname van het leven in dit sterrenstelsel.
De nieuwe afbeelding van NGC 5042 bestaat uit waarnemingen van Hubble’s Wide Field Camera 3 in het ultraviolette, nabij-infrarode en optische deel van het spectrum.
Er werden zes filters gebruikt om verschillende golflengten te bemonsteren. De kleur is het resultaat van het toewijzen van verschillende tinten aan elke monochromatische afbeelding die is gekoppeld aan een afzonderlijk filter.
Hubble observeerde NGC 5042 in zes golflengtebanden van het ultraviolet tot het infrarood om dit veelkleurige portret te maken, aldus de Hubble-astronomen.
De opname is vrijgegeven als Hubble Photo of the Week 9-2025.
Eerste publicatie: 3 maart 2025
Bron: ESA/NASA?Hubble/sci-news