Ruimtevaartnieuws

Rusland lanceert vrijdag maanmissie, voor het eerst in bijna 50 jaar

Rusland heeft gisteren bekend gemaakt dat het van plan is om deze week na meerdere vertragingen een maanlander te lanceren, in de hoop voor het eerst in bijna vijftig jaar terug te keren naar de Maan.

Artist impressie van Luna 25 op de Maan
Luna 25, ook wel de Luna-Glob-Lander genoemd, is een Russische maanlandermissie die momenteel gepland staat voor lancering in augustus 2023. Het is gericht op het zuidpoolgebied van de maan. Er zijn twee primaire wetenschappelijke doelstellingen van de missie: het bestuderen van de samenstelling van het polaire regoliet en het bestuderen van de plasma- en stofcomponenten van de polaire exosfeer van de maan. Credit: Roscosmos

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zei dat het de lancering van de Luna 25-lander voor de vroege uren van vrijdag had gepland.

Met de maanmissie, de eerste van Rusland sinds 1976, probeert Moskou het baanbrekende ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie opnieuw op te starten en uit te bouwen.

De lancering is de eerste missie van het nieuwe maanproject van Moskou en komt op het moment dat president Vladimir Poetin de samenwerking in de ruimte met China wil versterken nadat de banden met het Westen zijn verbroken na het begin van het offensief van Moskou in Oekraïne vorig jaar.

Ingenieurs hebben een Sojoez-raket geassembleerd op de Vostochny lanceerbasis in het Russische Verre Oosten voor de lancering van de lander.

De Luna 25 zal een zachte landing oefenen, bodemmonsters moeten nemen en analyseren en wetenschappelijk onderzoek op de lange termijn moeten uitvoeren, aldus Roscosmos in hun verklaring.

De vierpotige lander, die ongeveer 800 kilogram weegt, zal naar verwachting landen in het gebied van de zuidpool van de Maan. Daarentegen hebben de meeste eerdere maanlandingen plaatsgevonden in de buurt van de maanevenaar.

De ruimtesonde zal naar verwachting ongeveer vijf dagen na de lancering de Maan bereiken.

“Totale sancties”

Nadat Poetin vorig jaar troepen naar Oekraïne stuurde zei de ESA dat het niet met Moskou zou samenwerken aan de komende Luna 25-lancering en de toekomstige 26- en 27-missies.

Ondanks terugtrekking zei Moskou dat het door zou gaan met zijn maanplannen en ESA-apparatuur zou vervangen door wetenschappelijke instrumenten van Russische makelij.

Sprekend op de Vostochny kosmodroom vorig jaar, zei Poetin dat de Sovjet-Unie in 1961 de eerste man in de ruimte bracht ondanks “totale” sancties.

De Kremlin-chef benadrukte dat Moskou op dezelfde manier zijn maanprogramma zou blijven ontwikkelen, ondanks de huidige westerse sancties als reactie op de aanval in Oekraïne.

“We worden geleid door de ambitie van onze voorouders om vooruit te gaan, ondanks alle moeilijkheden en pogingen om ons van buitenaf in deze beweging te voorkomen”, zei Poetin.

In juni beschreef het hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos de aanstaande lancering als risicovol.

“Deze missie omdat de landing op de zuidpool. Niemand in de wereld heeft ooit zulke dingen gedaan”, zei hij tijdens een ontmoeting met Poetin. “De kans op succesvolle voltooiing van dergelijke missies wordt geschat op ongeveer 70 procent.”

Evacuatie

Voorafgaand aan de lancering van vrijdag zeiden de lokale autoriteiten dat inwoners zouden worden geëvacueerd uit het dorp Shakhtinsky in de verre oostelijke regio Chabarovsk, waar de boosters van de raket naar verwachting zullen vallen.

Tijdens de laatste Sovjet-maanmissie in 1976 nam de Luna 24 monsters van maangrond mee terug.

Met Spoetnik lanceerde de Sovjet-Unie in 1957 de eerste door de mens gemaakte satelliet in de ruimte en stuurde later het eerste dier in een baan om de Aarde, een hond genaamd Laika, de eerste man, Yuri Gagarin, en de eerste vrouw, Valentina Tereshkova.

Maar vergeleken met het Sovjettijdperk heeft het moderne Rusland moeite om te innoveren en vecht de ruimtevaartindustrie om staatsfinanciering veilig te stellen terwijl het Kremlin prioriteit geeft aan militaire uitgaven.

Het Russische ruimtevaartagentschap is nog steeds afhankelijk van door de Sovjet-Unie ontworpen technologie en heef te maken gehad met een aantal tegenslagen, waaronder corruptieschandalen en mislukte lanceringen.

Rusland raakt ook achterop in de wereldwijde ruimtewedloop en krijgt te maken met zware concurrentie van de Verenigde Staten en China.

Eerste publicatie: 8 augustus 2023
Bron: spacedaily