Het sterrenbeeld Indus – Indiaan

Het sterrenbeeld Indus – de Indiaan bevindt zich aan de zuidelijke sterrenhemel. Het representeert de Indiër die verwijst naar of de oorspronkelijke bewoners van Azië of die van Amerika.

Het sterrenbeeld is gemaakt door de Nederlandse astronoom Petrus Plancius aan het einde van de 16-de eeuw en het werd voor het eerst in 1603 door Johann Bayer opgenomen in zijn steratlas Uranometria.

Gegevens Sterrenbeeld

Nederlandse naam Latijnse naam Afkorting Genitief
Indiaan Indus Ind Indu
Zichtbaarheid Het sterrenbeeld is voor waarnemers in Nederland en België niet zichtbaar. Het is alleen zichtbaar tussen de +15-de en -90-ste breedtegraad.
Grootte In grootte is Indus het 49-ste sterrenbeeld. Het beslaat een oppervlakte van 294 (°)2 aan de hemel.
Omgeving Het sterrenbeeld wordt omringd door Microscopium, Telescopium, Pavo, Octans, Tucana en Grus.
Meteorenzwermen Er zijn geen meteorenzwermen bekend.
IAU-kaart van het sterrenbeeld Indus
IAU-kaart van het sterrenbeeld Indus – Indiaan

Download de kaart van het sterrenbeeld Indus – Indiaan.

Beschrijving

Indus – afbeelding

Plancius beeldde Indus af als een naakte man met pijlen in beide handen. In de steratlas van Bayer wordt Indus afgebeeld als een bewoner van Madagascar, mogelijk als eerbetoon aan de eerste reis van Nederlandse zeevaarders naar Oost-Indië. Het is echter onduidelijk of het sterrenbeeld een inwoner van Oost-indië voorstelt of een bewoner van Madagascar of Zuid-Afrika. De Nederlandse zeevaarders ontmoetten immers verschillende voorheen onbekende volkeren.

Indus is een zwak sterrenbeeld. De helderste ster heeft een helderheid van magnitude 3. Indus heeft twee sterren met een planeet. Er komen geen Messier-objecten voor in het sterrenbeeld en er zijn geen meteorenzwermen geassocieerd met Indus.

Indus behoort tot de sterrenbeelden van Bayer. Samen met de sterrenbeelden Apus, Chamaeleon, Dorado, Grus, Hydrus, Musca, Pavo, Phoenix, Tucana en Volans.

De sterren van Indus

α Indi (Alpha Indi)

Alpha indi is een ster van spectraalklasse K die is weg geëvolueerd uit de hoofdreeks en zich nu in het reuzenstadium bevindt. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 3,11 en bevindt zich op ongeveer 98,3 lichtjaar van de Zon. De ster is twee keer zo zwaar als onze Zon en heeft een straal die 12 keer zo groot is als die van onze Zon. Het is een dubbelster met enkele rode dwergen van de 12-de en 13-de magnitude als begeleiders.

De ster is soms ook bekend als “De Perzische”.

β Indi (Beta Indi)

Beta Indi is een heldere ster die tot spectraalklasse K behoort en een visuele helderheid heeft van magnitude 3,7. De ster is ongeveer 600 lichtjaar van ons verwijderd. Het is een dubbelster waarvan de begeleider een helderheid heeft van magnitude 12,5.

ε Indi (epsilon Indi)

Epsilon Indi is een hoofdreeksster van spectraalklasse K. De ster is slechts 11,83 lichtjaar verwijderd van de Zon. Het is een dubbelster met twee begeleiders. Beiden zijn bruine dwergen. De begeleiders werden in 2003 ontdekt.

Op oude afbeeldingen van het sterrenbeeld vormt epsilon Indi meestal de pijl in de linkerhand.

Epsilon Indi heeft een hele grote eigenbeweging. Omstreeks 2640 zal de ster zich in het sterrenbeeld Tucana bevinden.

θ Indi (Theta Indi)

Theta is een dubbelster die zich op een afstand van ongeveer 91 lichtjaar bevindt. De twee begeleiders zijn van magnitude vijf en zeven. Ze zijn gemakkelijk te scheiden in een kleine telescoop.

ρ Indi (Rho Indi)

Rho Indi is een ster van spectraalklasse G. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 6,1. Rho Indi bevindt zich op een afstand van 86,4 lichtjaar van de Zon en men schat de leeftijd van de ster op 13 miljard jaar. De ster zal weldra aan het eind van zijn leven komen waarbij er een planetaire nevel over zal blijven. In 2002 werd er een planeet ontdekt die de aanduiding Rho Indi b kreeg.

T Indi

T-Indi is een semi-onregelmatige veranderlijke ster. Het is een rode reus met een periode van 11 maanden. De ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 1900 lichtjaar. De helderheid van de ster varieert tussen magnitude 5 en magnitude 7.

Deepsky objecten in Indus

NGC 7049
NGC 7049 in Indus
NGC 7049 in het sterrenbeeld Indus (foto: Hubble)

NGC 7049 bevindt zich op een afstand van ongeveer 100.000 miljoen lichtjaar. Het stelsel heeft een doorsnede van 150.000 lichtjaar. Het stelsel heeft een opvallende ringstructuur en er komen enkele bolhopen bij voor. Uitgaande van de vreemde vorm van het stelsel gaat men er van uit dat het stelsel het resultaat is van meerdere botsingen tussen sterrenstelsels.

IC 5152

IC 5152 is een onregelmatig sterrenstelsel. Het is ontdekt door de Amerikaanse astronoom DeLisle Stewart in 1908. Het is niet zeker of het stelsel nog bij de Lokale Groep hoort. IC 5152 is gemakkelijk in sterren op te lossen ofschoon uitgebreide studie lastig is omdat er een heldere ster op de voorgrond staat.

NGC 7090

NGC 7090 is een spiraalvormig sterrenstelsel op een afstand van ongeveer 30 miljoen lichtjaar. Het heeft een visuele helderheid van magnitude 10,5. NGC 7090 is op 4 oktober 1834 ontdekt door de Engelse astronoom John Herschel.

NGC 7083

NGC 7083 is een balkspiraalvormig sterrenstelsel. Het heeft een helderheid van magnitude 12. In 2009 werd er een supernova waargenomen die de aanduiding SN 2009hm draagt.

NGC 7041

NGC 7041 is een elliptisch sterrenstelsel. Het werd op 7 juli 1834 ontdekt door John Herschel. Het sterrenstelsel heeft een helderheid van magnitude 11,1.

NGC 7064

NGC7064 is een balkspiraalvormig sterrenstelsel. Het werd op 8 juli 1834 ontdekt door John Herschel. NGC 7064 heeft een visuele helderheid van magnitude 12,2.

NGC 7029

NGC7029 is een helder elliptisch sterrenstelsel dat zich op een afstand van 118,4 miljoen lichtjaar bevindt. Het sterrenstelsel heeft een helderheid van magnitude 11,7 en het werd in 1834 ontdekt door John Herschel.

 

Eerste publicatie: 20 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 15 december 2016
%d bloggers liken dit: