Astronomisch NieuwsRuimtevaart

Nieuwe foto van Pluto

Pluto op 11 juli 2015
Pluto op 11 juli 2015. De opname is gemaakt door de New Horizons op een afstand van ± 4 miljoen kilometer

De New Horizons heeft opnieuw foto’s naar de Aarde gestuurd van de zijde van Pluto die altijd naar de maan Charon is gericht. De foto is gemaakt op 11 juli 2015 toen de New Horizons zich op een afstand van ongeveer 4 miljoen kilometer van Pluto bevond.

Over een paar dagen scheert de New Horizons met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs de dwergplaneet. Op dat moment zijn de zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord van de verkenner allemaal druk aan het werk om schitterende foto’s te maken en andere gegevens te meten maar de vreemde vlekken die we nu waarnemen op deze foto zullen dan niet zichtbaar zijn.

De vlekken zijn zichtbaar aan de zijde die altijd naar Charon, de grootste maan, is gericht en dit deel is op 14 juli, als de New Horizons zijn scheervlucht maakt, helaas niet zichtbaar. Deze foto is de beste waarmee de wetenschappers het dus voor de komende tientallen jaren moeten doen.

De vlekken vormen een donkere gordel rondom de evenaar van Pluto. Wat ze zeer interessant maakt voor de wetenschappers is dat ze allemaal ongeveer even groot zijn en ongeveer even ver van elkaar verwijderd liggen. De wetenschappers weten nog niet of ze te maken hebben met plateaus of vlaktes of dat het variaties in helderheid zijn op een volledig glad oppervlak.

Men schat de grootte van de donkere gebieden op ± 480 kilometer. Op de meest recente opnames is te zien dat de donkere gebieden complexer zijn dan eerst werd aangenomen en de grenzen tussen de donkere en de heldere gebieden zijn onregelmatig en scherp afgebakend. Daarnaast is het team geïnteresseerd in het bestuderen van andere oppervlaktestructuren zoals inslagkraters.

Op 14 juli maakt de New Horizons zijn langverwachte scheervlucht langs de dwergplaneet en dan zal de zijde die nu niet is te zien, uitgebreid worden onderzocht. De kortste nadering tot Pluto bedraagt 12,500 kilometer.

Bron: SciTechDaily, 12 juli 2015
Image credit: NASA/JHUAPL/SWRI