Woordenlijst K

woordenlijst A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Komeetkern

De kern van een komeet is het vaste centrale deel dat bestaat uit gesteente, stof en bevroren gassen. Het is meestal onregelmatig van vorm met een diameter in de orde van enkele kilometers.

Kleine planeet

De officiële naam voor asteroïden/planetoïden zoals gedefinieerd door de Internationale Astronomische Unie (IAU)

Koolwaterstof

Een chemische verbinding bestaande uit waterstof en koolstof.

Kortperiodieke komeet

Een komeet die minder dan 200 jaar nodig heeft om rond de Zon te draaien. Halley, de beroemdste komeet, is een komeet met een korte periode en een baan van 76 jaar.

Kosmische microgolfachtergrondstraling (CMB)

Een nagenoeg uniform verdeelde omnidirecte straling die een direct overblijfsel is van de Oerknal, die 13,7 miljard jaar geleden plaatsvond en het begin van het heelal markeerde. De ooit oneindig hete thermische straling is nu afgekoeld tot een temperatuur van slechts 2,725 Kelvin en straalt voornamelijk uit in het microgolfgebied van het elektromagnetische spectrum.

Kosmische straling

Energetische deeltjes die afkomstig zijn van verschillende bronnen buiten de Aarde. De Zon zendt kosmische straling met lage energie uit, maar de meeste energetische straling heeft een onbekende extragalactische oorsprong. Ze reizen met snelheden die de lichtsnelheid benaderen.

Kuipergordel

Een gebied van het zonnestelsel dat zich vanuit de baan van Neptunus (30 AE) naar buiten uitstrekt tot ongeveer 50 AE, wat vereenkomt met een afstand van 4,5 tot 7,5 miljard kilometer van de Zon. Het bestaat voornamelijk uit kleine ijskoude rotsachtige objecten. Drie dwergplaneten bevolken de Kuipergordel: Pluto, Quaoar en Eris.

Er wordt aangenomen dat de Kuipergordel de bron is van kortperiodieke kometen en ecliptisch hellende banen.

Kwadratuur

Het punt waarop een buitenplaneet een rechte hoek maakt met een lijn tussen de Aarde en de Zon.