Woordenlijst L

woordenlijst A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Lagrange-punt

Een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht tussen twee objecten in evenwicht is. Er zijn vijf Langrangiaanse punten en van bijzonder belang zijn de punten Aarde-Zon L1 en L2, die zich op 1,5 miljoen kilometer van de Aarde bevinden. Een satelliet die zich op een van deze punten bevindt, zou in zijn baan rond de Zon vastzitten.

Momenteel bevinden de satellieten WIND, SOHO, ACE, DSCOVR en de LISA Pathfinder zich in het L1-punt en de Gaia-sonde op het punt L2. Ook de Webb Space Telescope en de Indiase zonnesonde Aditya-L1 bevinden zich in een Lagrangepunt.

Lensvormig sterrenstelsel

Een klasse van sterrenstelsels met een vorm tussen elliptisch en spiraalvormig. Als je ze van de zijkant bekijkt, lijken ze lensvormig, vandaar de naam. Voorbeelden van lensvormige sterrenstelsels zijn Messier 84, Messier 85 en Messier 86.

Lente-equinox

Het moment waarop de Zon de hemelevenaar in noordelijke richting lijkt te passeren. Het markeert het begin van de lente op het noordelijk halfrond en de herfst op het zuidelijk halfrond.

Libratie

Vanwege de excentriciteit van de baan van de Maan vertoont de Maan een kleine schijnbare “wiebeling” gezien vanaf de Aarde, wat resulteert in een kleine beweging van het maanoppervlak rond zijn gemiddelde positie. Hoewel één kant van de Maan altijd naar de Aarde is gericht, stelt deze “libratie” ons in staat om tot 59% van de maanschijf te zien in plaats van 50%.

Lichtcurve

Een grafiek die de helderheid tegen de tijd uitzet voor astronomische objecten. Het wordt gebruikt om helderheid-tijdvariaties weer te geven voor objecten zoals veranderlijke sterren, supernova’s, nova’s of sterren die door exoplaneten worden bedekt.

Lichtvervuiling

Is een kunstmatige gloed aan de nachtelijke sterrenhemel. Veroorzaakt door door de mens gemaakte verlichting. Wanneer licht afkomstig is van slecht geplaatste lampen of wordt gereflecteerd door heldere oppervlakken van straalverlichting of gebouwen, verbergt de resulterende oranje gloed de nachtelijke hemel. Het resultaat is dat zwakkere sterren die normaal zichtbaar zijn voor het blote oog, onzichtbaar worden. Het fenomeen komt vaker voor in grote steden en dorpen, maar kan zich ook verspreiden naar plattelandsgebieden.

Lichtmaand

Een maateenheid gelijk aan 7,77 * 1011 km, wat gelijk is aan de afstand die het licht in 30 dagen aflegt.

Lichtjaar

Een maateenheid gelijk aan 9,46 * 1012 km, wat gelijk is aan de afstand die het licht in een jaar aflegt.

Lichtsterkte

De intrinsieke waarde van de straling die door een hemellichaam wordt uitgestraald. Het wordt meestal uitgedrukt in termen van zonnelichtsterkte of hoeveel keer helderder het object is dan de Zon. De helderheid van de Zon bedraagt 2,83 * 1026 watt.

Lokale Groep

De nabijgelegen groep sterrenstelsels waartoe de Melkweg het Andromedastelsel – Messier 31, het Triangulumstelsel (Messier 33) en vele dwergsterrenstelsels behoren. In totaal heeft de groep 54 bekende leden.

Lucky Imaging

Een techniek ontwikkeld door astronomen van Caltech en de Universiteit van Cambridge, waarbij gebruik wordt gemaakt van een hogesnelheidscamera om talloze beleden van dezelfde zelfde ster te maken. De beelden die het minst door atmosferische waarneming worden beïnvloed, worden vervolgens samengevoegd. De techniek kan resulteren in een beeldkwaliteit van telescopen op de grond die beter zijn dan zelfs de Hubble Space Telescope. Het is gebruikt op de 5 meter telescoop op Mount Palomar om de bolvormige sterrenhoop Messier 13 en de Kattenoognevel – NGC 6543 in beeld te brengen.