Woordenlijst O

woordenlijst A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OIII

Een dubbel geïoniseerde versie van zuurstof waaruit twee elektronen zijn verwijderd. Enkelvoudig geïoniseerde zuurstof heeft het symbool OII.

Objectief-lens

De primaire en hoofdlens in een refractortelescoop, dat is de eerste lens die de lichtstralen tegenkomen. De opening van de objectief lens houdt rechtstreeks verband met de lichtopname van het instrument; hoe groter het objectief, hoe groter de lichtopname.

Occultatie

Er is sprake van een occultatie wanneer het ene hemellichaam door een ander wordt verduisterd. De planeten en sterren worden vaak verduisterd door de Maan. Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de Zon wordt bedekt door de Maan.

Oculair lens

De laatste lens in een optische opstelling zoals een telescoop of een verrekijker. Het doel ervan is om het beeld dat al in beeld is gebracht te vergroten. De oculairlens in een telescoop is het oculair. Voor een verrekijker worden ze eenvoudig oculaire lenzen genoemd.

Oort wolk

Een extreem sferische verdeling van kometenkernen die zeer losjes door de zwaartekracht worden aangetrokken door de Zon. De Oortwolk bevat naar schatting 1000 miljard komeetkernen op een afstand tussen 1000 en 100.000 Astronomische Eenheden. Dit ligt ver buiten de baan van Neptunus (30 AE), waarbij het eindgebied bijna een kwart verwijderd is van het dichtstbijzijnde sterrenstelsel, Alpha Centauri.

De Oortwolk is vernoemd naar de 20ste -eeuwse Nederlandse astronoom Jan Hendrik Oort.

Open sterrenhoop

Een groep sterren die door zwaartekracht gebonden zijn en gevormd zijn in dezelfde gaswolk. Open sterrenhopen zijn over het algemeen jong (maar niet altijd) en kunnen wel een paar duizend sterren bevatten.

De Pleiaden (Messier 45) is vermoedelijk de beroemdste open sterrenhoop zichtbaar vanaf de Aarde.

Oppositie

De positie van een buitenplaneet tegenover de Zon aan de hemel, gezien vanaf de Aarde

Optische dubbelster

Een paar sterren die dicht bij elkaar aan de hemel staan maar fysiek niet verwant zijn. Ze bevinden zich vaak op zeer verschillende afstanden van de Aarde en daarom puur op een gezichtslijn.

Omlooptijd

De tijd die een object nodig heeft om een volledige baan rond een ander object te voltooien.

Oculairprojectie

Een techniek waarmee een beeld wordt gemaakt door het oculair van een telescoop terwijl de lens van de camera is verwijderd. Het resulteert in een vergroot beeld en wordt daarom vaak gebruikt voor het in beeld brengen van de Maan en planeten.

Oerknal

De heersende kosmologische theorie over het heelal vanaf zijn oorsprong tot en met grootschalige expansie. Het voorspelt dat tijd en ruimte voortkwamen uit een ongelooflijk hete en dichte staat (singulariteit genoemd).

Oogafstand

De afstand waarop het oog zich bevindt vanaf de oculairlens waarop je een volledig gezichtsveld kunt zien. Voor brildragers zijn oculairs met lange oogafstand (ongeveer 20 mm) vereist.

Onregelmatig sterrenstelsel

Een type sterrenstelsel dat geen duidelijke structuur of vorm vertoont. Normale klassen van sterrenstelsels zijn te vinden in het Hubble diagram, maar onregelmatige sterrenstelsels vallen niet in dergelijke categorieën.

Opening

De diameter van de primaire lens of spiegel van een telescoop.