Pluto

Kerberos – maan van Pluto

Kerberos is de vierde maan die bij Pluto is gevonden. Kerberos werd in 2011 gevonden toen astronomen opzoek waren naar ringen bij Pluto. De maan kreeg de tijdelijke aanduiding S/2011 (134340) en wordt soms ook wel als P4 genoemd. In 2013 kreeg de maan van de Internationale Astronomische Unie zijn definitieve naam.

De diameter van Kerberos wordt geschat op 13 tot 34 kilometer. Charon, de grootste maan van Pluto heeft een doorsnede van 1043 kilometer en de twee andere manen, Nix en Hydra hebben doorsnedes tussen de 32 en 113 kilometer.

Kerberos is ontdekt toen astronomen het Pluto-stelsel onderzochten naar mogelijke gevaren voor de New Horizons-missie die in maart 2015 arriveert bij de verre dwergplaneet. Het in kaart brengen van het oppervlak en de ontdekking van de manen zijn belangrijk om de missie van de New Horizons goed te laten verlopen.
Kerberos bevindt zich tussen de banen van Nix en Hydra in. Deze twee manen werden in 2005 met behulp van de Hubble Telescope ontdekt.

Men denkt dat de manen van Pluto zijn ontstaan na een botsing van Pluto met een object van ongeveer dezelfde grootte kort na het ontstaan van het zonnestelsel. Het is mogelijk dat er zich nog meer manen bij Pluto bevinden.
Gesteente dat tijdens de missies naar de Maan terug werd gebracht naar de Aarde duidt er op dat de Maan vermoedelijk ongeveer 4,4 miljard jaar geleden is ontstaan na de botsing van de Aarde met een object ter grootte van Mars. Wetenschappers denken dat materiaal dat door micrometeorieten is weggeblazen van het oppervlak van de manen van Pluto mogelijk ringen heeft gevormd om de planeet. Tot op heden is het echter niet gelukt om dergelijke ringen waar te nemen.

Ontdekking

Kerberos werd op 28 juni 2011 ontdekt door een team van astronomen dat onder leiding stond van Mark Showalter. Ze gebruikten opnames die door de Hubble Telescope waren gemaakt. De maan werd op opnames van 3 juli 2011 en 18 juli 2011 bevestigd maar de maan was niet op eerdere opnames zichtbaar omdat er te kort was belicht. Mogelijk is de maan zichtbaar op een foto uit 2006 maar daar is nog geen bewijs voor.

Naamgeving

Kerberos kreeg bij zijn ontdekking de aanduiding S/2011 (134340). Kerberos is vernoemd naar de driekoppige hond die de onderwereld bewaakt uit de Griekse mythologie. Alle manen van Pluto zijn vernoemd maar mythologische figuren die te maken hebben met de onderwereld.

Eerste publicatie: 28 december 2014
Laatste keer bewerkt op: 8 april 2017