Styx

Styx is de vijfde maan van de dwergplaneet Pluto. De maan is in 2012 ontdekt met behulp van de Hubble Telescope. De maan kreeg in 2013 zijn definitieve naam van de Internationale Astronomische Unie. Styx werd ontdekt tijdens een zoektocht met de Hubble Telescope naar potentiële gevaren voor de New Horizons ruimtesonde die in maart 2015 bij Pluto arriveert.

De manen van Pluto
Pluto en zijn manen. De opname is gemaakt met behulp van de Hubble Space Telescope. De opname s een combinatie van kortbelichte en langbelichte opnames.

Het is eigenlijk wel interessant hoe een dwergplaneet een dergelijke collectie van manen kan hebben. De ontdekking van de manen helpt mogelijk bij het verklaren hoe het Pluto-systeem is ontstaan en zich heeft kunnen ontwikkelen. De meest gangbare theorie is dat de manen zijn ontstaan na een botsing van Pluto met een ander groot Kuiper Gordel Object. Deze botsing zou dan al verschillende miljarden jaren geleden moeten hebben plaatsgevonden.
Styx heeft een doorsnede van ongeveer 10 tot 25 kilometer en draait in een cirkelvormige baan op een afstand van 93.000 kilometer om Pluto heen in hetzelfde baanvlak als de andere manen.

Ontdekking

Styx werd op 26 juni 2012 ontdekt door een groot team van astronomen onder leiding van Mark Showalter dat gebruik maakte van de Hubble Telescope.

Naamgeving

De originele aanduiding is S/2012 (134340), soms ook wel P5 genoemd. Styx is vernoemd naar de mythologische rivier in de onderwereld die de grens vormt tussen leven en dood. Alle manen van Pluto zijn vernoemd naar mythologisch figuren die een verband hebben met de onderwereld.

 

Eerste publicatie: 28 december 2014
Laatste keer bewerkt op: 8 april 2017

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.