Styx – maan van Pluto
Styx is de vijfde maan van de dwergplaneet Pluto. De maan is in 2012 ontdekt met behulp van de Hubble Telescope. De maan kreeg in 2013 zijn definitieve naam van de Internationale Astronomische Unie. Styx werd ontdekt tijdens een zoektocht met de Hubble Telescope naar potentiële gevaren voor de New Horizons ruimtesonde die in maart 2015 bij Pluto arriveert.
Het is eigenlijk wel interessant hoe een dwergplaneet een dergelijke collectie van manen kan hebben. De ontdekking van de manen helpt mogelijk bij het verklaren hoe het Pluto-systeem is ontstaan en zich heeft kunnen ontwikkelen. De meest gangbare theorie is dat de manen zijn ontstaan na een botsing van Pluto met een ander groot Kuiper Gordel Object. Deze botsing zou dan al verschillende miljarden jaren geleden moeten hebben plaatsgevonden.
Styx heeft een doorsnede van ongeveer 10 tot 25 kilometer en draait in een cirkelvormige baan op een afstand van 93.000 kilometer om Pluto heen in hetzelfde baanvlak als de andere manen.
Ontdekking
Styx werd op 26 juni 2012 ontdekt door een groot team van astronomen onder leiding van Mark Showalter dat gebruik maakte van de Hubble Telescope.
Naamgeving
De originele aanduiding is S/2012 (134340), soms ook wel P5 genoemd. Styx is vernoemd naar de mythologische rivier in de onderwereld die de grens vormt tussen leven en dood. Alle manen van Pluto zijn vernoemd naar mythologisch figuren die een verband hebben met de onderwereld.
Eerste publicatie: 28 december 2014
Laatste keer bewerkt op: 8 april 2017
Meer over Pluto
- Hoe groot is Pluto?
- Hoe ver weg is Pluto?
- Heeft Pluto een atmosfeer?
- Hoe koud is het op Pluto?
- De samenstelling van Pluto
- De manen van Pluto
- Pluto in cijfers
- Hoe Pluto aan zijn naam kwam
- Styx – maan van Pluto
- Kerberos – maan van Pluto
- Hydra – maan van Pluto
- Nix – maan van Pluto
- Charon – maan van Pluto
- Hoe lang duurt een jaar op Pluto?
- Welke kleur heeft Pluto?
- Pluto – eerst planeet nu dwergplaneet
- Hoe is Pluto ontstaan?
- IAU kent structuren op Charon een naam toe