De manen van Pluto

Ontdekkingsfoto van Nix en Hydra
Ontdekkingsfoto van Nix en Hydra, gemaakt door de Hubble Space Telescope (Credit: NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI) )

Men neemt aan dat de manen van Pluto zijn ontstaan bij een botsing met een object ter grootte van een planeet vroeg in het jonge zonnestelsel. Tijdens deze botsing kwam materiaal vrij dat weer samen klonterde en zo de manen vormde die we nu kunnen zien. De manen draaien allemaal in nauwe banen om Pluto heen.

Er zijn momenteel (2014) vijf manen bekend:

Charon, deze maan werd in 1978 ontdekt en is ongeveer half zo groot als Pluto zelf.
Nix, werd in 2005 ontdekt met de Hubble Space Telescope
Hydra, werd eveneens in 2005 ontdekt met de Hubble Space Telescope<
Kerberos, deze maan werd in 2011 ontdekt. Kerberos beweegt zich tussen de banen van Nix en Hydra.
Styx, deze maan werd in 2012 ontdekt toen een team van wetenschappers op zoek was naar potentieel gevaarlijke objecten voor de ruimtesonde New Horizons die in 2015 bij Pluto zal arriveren.

Overige artikelen over Pluto:

 

Eerste publicatie: 24 december 2012
Laatste keer bewerkt op: 30 september 2017

 

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.