Wat is de temperatuur van Uranus

Uranus - ringensysteem
Uranus en zijn ringen, de opname is gemaakt door de Hubble Space Telescope

De zevende planeet vanaf de Zon heeft de koudste atmosfeer van alle planeten in het zonnestelsel. Ondanks dat de evenaar van de planeet niet naar de Zon toe wijst vertoont de temperatuurverdeling op Uranus grote overeenkomsten met de andere planeten in het zonnestelsel, met een warmere evenaar en koudere polen.

Een ijzige atmosfeer

Net zoals de andere ijsreus Neptunus heeft de in 1781 ontdekte Uranus een erg koude atmosfeer die voornamelijk uit verschillende soorten ijs bestaat in plaats van gassen.

De wolken van de planeet bevinden zich in de troposfeer en die varieert in temperatuur van -153 ° tot -218 °C waarmee het de koudste atmosfeer in het zonnestelsel is. De troposfeer wordt een beetje opgewarmd door de straling van de Zon en vanuit de ruimte. De buitenste laag kan een temperatuur bereiken van ongeveer 580 °C.

Op zijn kant

De andere planeten wijzen met hun evenaar richting de Zon maar Uranus ligt op zijn zijde. De planeet is altijd met een van de polen richting de Zon gedraaid en tijdens zijn reis om de Zon heen wisselen die twee waardoor er altijd een pool zonlicht ontvangt en de andere gehuld is in duisternis. De vreemde oriëntatie van de planeet is vermoedelijk hert gevolg van een zware botsing kort na het ontstaan.

Deze kanteling zou betekenen dat de temperaturen aan de polen hoger zouden zijn dan aan de evenaar en significant hoger dan aan de donkere pool. De hogere temperaturen zouden zorgen door het wee rop de planeet als warmere lucht zich verplaatst naar de polen en daar weer zakt.

De botsing in het verre verleden kan meer hebben aangericht dan allen het kantelen van de planeet. Materiaal van de twee objecten is vermoedelijk terecht gekomen in een stofschijf waar uiteindelijk de manen uit zijn ontstaan. Het is mogelijk om tegelijkertijd de kanteling als het ontstaan van de regelmatige manen van Uranus te verklaren.

Maar het weer op Uranus functioneert anders dan op de andere gasreuzen. Net zoals Jupiter en Saturnus vertoont Uranus banden en gordels die parallel lopen aan de evenaar. Deze evenaar is warmer dan de polen. De warmere temperatuur die het weer op de planeet bepalen zijn afkomstig uit het binnenste van de planeet in plaats van de Zon. De grote afstand van Uranus tot de Zon zorgt er voor dat de warmte vanuit het binnenste belangrijker is dan het zwakke licht van de Zon.

De grote ashelling van de planeet heeft een ongebruikelijk effect op de activiteit van de planeet. Een jaar op Uranus duurt 84 aardse jaren dus ieder seizoen duurt ongeveer 21 jaar. Door de extreme ashelling is steeds een van de polen gedurende ongeveer 40 jaar in duisternis gehuld terwijl de andere pool 40 jaar lang licht van de Zon ontvangt. De seizoenen op de planeet zijn daarom extreem en dat heeft dan weer zijn invloed op het weer.

Een koud binnenste

Ondanks dat de interne temperatuur verantwoordelijk is voor het wee rop Uranus is die veel lager dan op andere planeten. Er wordt erg weinig warmte de ruimte ingestraald.

Anders dan de andere gasreuzen heeft Uranus vermoedelijk een kern die uit gesteente bestaat in plaats van gas. De temperatuur in het binnenste bedraagt ongeveer 4700 °C. dat klinkt heet maar vergeleken met de andere planeten is het erg laag. De kern van Jupiter bijvoorbeeld heeft een temperatuur van ongeveer 24.000 °C.

Deze lage temperatuur is voor een groot deel verantwoordelijk voor de blauwachtige kleur van de planeet. De ijsreus produceert nauwelijks warmte. Het is de enige planeet die meer energie van de Zon ontvangt dan er zelf wordt opgewekt. Deze lage temperaturen zorgen er voor dat er nauwelijks transport van warmte plaatsvindt in de atmosfeer waardoor er ook veel minder stormen voorkomen dan op andere planeten. Er zijn dan ook nauwelijks helder wolken op de planeet zichtbaar.

 

Eerste publicatie: 2 december 2012
Volledige revisie: 13 maart 2018

Meer artikelen over Uranus

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: