Uranus

Wat is de temperatuur van Uranus

Uranus - ringensysteem
Uranus en zijn ringen, de opname is gemaakt door de Hubble Space Telescope

De zevende planeet vanaf de Zon heeft de koudste atmosfeer van alle planeten in het zonnestelsel. Ondanks dat de evenaar van de planeet niet naar de Zon toe wijst vertoont de temperatuurverdeling op Uranus grote overeenkomsten met de andere planeten in het zonnestelsel, met een warmere evenaar en koudere polen.

Er is een groot verschil tussen de temperatuur van de kern en de atmosfeer van Uranus.

Volgens NASA bedraagt de gemiddelde temperatuur op Uranus -195 °C. Uranus heeft het record voor de laagste temperatuur die ooit in het zonnestelsel is gemeten: -224,2 °C. Gemiddeld is Neptunus, met een gemiddelde temperatuur van -201 °C de koudste planeet in het zonnestelsel.

Uranus kent de meest extreme seizoenen in het zonnestelsel. Dat komt omdat de evenaar van de planeet een hoek van 97,77° maakt ten opzichte van zijn baan om de Zon.

Gedurende bijna een kwart van een Uraniaans jaar schijnt de Zon direct op de polen terwijl de rest van de planeet in een donkere winter is gehuld. Een jaar op Uranus komt overeen met ongeveer 84 aardse jaren. De seizoenen op de planeet duren er dus ook nog eens heel erg lang.

De ijzige atmosfeer van Uranus

Uranus, gevonden in 1781, is net als Neptunus een ijsreus. Dat is een beetje andere categorie dan de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Beide planeten hebben ijskoude atmosferen die niet uit gas maar uit ijs bestaan.

Uranus bestaat voornamelijk uit waterstof, helium en methaan. Het methaan reflecteert blauw licht en is verantwoordelijk voor de blauwgroene kleur van Uranus. De temperatuur en druk nemen toe verder weg van het niet-vaste oppervlak (zoals de meeste gasreuzen bevindt het oppervlak van Uranus zich daar waas de druk van het gas gelijk is aan de druk op zeeniveau op Aarde).

De gemiddelde temperatuur van de wolken op Uranus, samengesteld uit ammoniak en methaanijs, bedraagt -196 °C. de koudste temperaturen bevinden zich in de lagere atmosfeer waar de temperaturen kunnen dalen tot -224,2 °C.

Inwendige warmte van Uranus

In tegenstelling tot de andere gasreuzen heeft Uranus hoogstwaarschijnlijk een rotsachtige kern in plaats van een gasvormige kern. De temperaturen binnenin de planeet kunnen oplopen tot 5000 °C. hoewel dit aanzienlijk warmer is dan de ijzige atmosfeer is de kern van Uranus vergeleken met andere e planeten redelijk koud. Zo bereikt de kern van Jupiter bijvoorbeeld een temperatuur van 24.000 °C.

Uranus straalt weinig van zijn inwendige warmte uit naar de ruimte. Toen de Voyager-2 van de NASA bij Uranus aankwam ontdekte die ruimtesonde dat de ijsreus een sterke warmtebron mist. De infrarooddetectoren van de ruimtesonde onthulden dat Uranus ongeveer evenveel energie uitstraalt als de planeet van de Zon ontvangt.

Ter vergelijking, Jupiter en Saturnus produceren interne hitte en stralen ongeveer twee keer meer energie uit als ze van de Zon ontvangen. Het gebrek aan een interne verwarming op Uranus wordt gezien als de reden voor de relatief goedaardige en inactieve atmosfeer.

Eerste publicatie: 2 december 2012
Volledige revisie: 14 februari 2022

Meer over Uranus