Hoe ver weg is Uranus?

 

 

De koude planeet Uranus bevindt zich ver weg van de Aarde en de Zon. Alleen de planeet Neptunus bevindt zich nóg verder weg. Uranus heeft de koudste atmosfeer van alle planeten in het zonnestelsel. De atmosfeer bestaat voornamelijk uit ijs.

Hoe ver is Uranus van de Aarde verwijderd?

Omdat het zonnestelsel constant in beweging is varieert de afstand tussen beide planeten dagelijks. De kortste afstand tussen de Aarde en Uranus bedraagt 2,6 miljard kilometer. De grootste afstand bedraagt 3,2 miljard kilometer.

Uranus is één van de laatst ontdekte planeten en de kleinste van de vier gasreuzen. De planeet is niet zichtbaar met het blote oog. Uranus is de eerste planeet die met behulp van een telescoop is ontdekt. In 1781 ontdekte William Herschel de planeet. In eerste instantie identificeerde hij de planeet als een komeet maar na beter onderzoek herkende hij toch de planeet. In eerste instantie werd de planeet vernoemd naar de geldschieter van Herschel, Koning George III van Engeland maar dat stuitte op zoveel protest dat de planeet werd hernoemd naar de Griekse god van de lucht, tevens de vader van Saturnus.

Wat is de afstand van Uranus tot de Zon?

Uranus draait met een periode van 84 jaar in een elliptische baan om de Zon. In het perihelium (de dichtste afstand tot de Zon) bedraagt de afstand 2,5 miljard kilometer. In het aphelium (het punt van de baan dat het verste van de Zon is verwijderd) is deze afstand 3 miljard kilometer. Gemiddeld is de afstand van Uranus tot de Zon 19 keer groter dan de afstand van de Aarde tot de Zon.

Door de grote afstand ontvangt de planeet weinig zonlicht en warmte. De atmosfeer is de koudste in het zonnestelsel met een minimum van -224° Celsius. Deze lage temperatuur zorgt er voor dat de atmosfeer voornamelijk uit bevroren gas bestaat.

Hoe lang duurt het om Uranus te bereiken?

Omdat de planeten constant ten opzichte van elkaar bewegen kan het een hele uitdaging zijn om er te komen. Voor nabije planeten als Venus en Mars kan je wachten op de ideale omstandigheden om te vertrekken maar voor een verre planeet als Uranus kan het vele tientallen jaren duren voor je een geschikt lanceermoment hebt. Om brandstofkosten etc. te verlagen worden vaak ook andere planeten gebruikt om een ruimtesonde te versnellen. Dit soort bewegingen zorgen wel voor een aanmerkelijk langere reistijd.

Tot nu toe is de Voyager-2 de enige ruimteverkenner geweest die een bezoek aan Uranus heeft gebracht. Voyager-2 werd in 1977 gelanceerd en maakte scheervluchten langs alle vier de gasplaneten. Op 24 januari 1986 was Uranus aan de beurt.

NASA heeft er over gediscussieerd om de Cassini-sonde na zijn onderzoek bij Saturnus ook naar Uranus toe te sturen. Dit plan is in de ijskast gezet. Cassini zal tot 2017 onderzoek doen aan Saturnus en zijn manen.

Meer artikelen over Uranus

Eerste publicatie: 1 december 2012
Laatste keer bewerkt op: 26 maart 2017